2 min. čitanja

U Splitu svečano otvoreni 34. Marulićevi dani

U Splitu svečano otvoreni 34. Marulićevi dani
Foto: HNK Split / HNK Split

SPLIT - Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split svečano je otvoren Festival hrvatske drame 34. Marulićevi dani. Festival je otvorenim proglasila ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, nakon što su uručene nagrade Ministarstva Marin Držić za novi dramski tekst. U sklopu svečanosti otvorenja prigodnim su se riječima publici obratili ravnatelj Marulićevih dana i intendant HNK Split Vicko Bilandžić te splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

- Marko Marulić bio je jedan od prvih intelektualaca koji je pokazao kako se istovremeno može biti ponosni Hrvat i ponosni Europejac. Drago mi je da ovaj festival, već 34 godine posvećen hrvatskom dramskom pismu, pod njegovim imenom promovira u prvom redu one koji danas stvaraju dramske tekstove i u današnjem vremenu ostavljaju tragove i podsjećaju na važne teme koje se trebaju dovesti na kazališne daske. Stoga Ministarstvo baš u prigodi ovog festivala dodijeljuje nagradu Marin Držić sa željom da se te drame ne samo čitaju nego i izvode, da dobiju mjesto na hrvatskim kazališnim pozornicama. Zahvaljujem se svima koji su radili na realizaciji Marulićevih dana, pozivam vas sve, ne samo na predstave nego i na sva događanja ovogodišnjeg Festivala i proglašavam 34. Marulićeve dane otvorenim“, rekla je ministrica kulture i medija. Zahvalivši u svom govoru djelatnicima Kazališta i svim partnerima koji su omogućili bogat ovogodišnji festivalski program Ravnatelj Marulićevih dana i intendant HNK Split Vicko Bilandžić na kraju je naglasio kako se nada da će „nakon ovih Marulićevih dana završiti razgovor s Ministarstvom o tome da ovaj festival konačno dobije status nacionalnog festivala - svim sudionicima zaželio je uspješan festival a dobitnicima nagrada Marin Držić čestitao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Nagrade Marin Držić za najbolji novi dramski tekst u 2023. uručene su dobitnicima. Prvu nagradu dobio je Espi Tomičić za dramu „Tuđe topline“. Drugu nagradu su ravnopravno podijelile Lucija Marković za dramu „75 godina i Alah nije prozborio ni riječ“ i Antonela Tošić za dramu „Bolna djeca u cvijeću“, a treću nagradu podijelile su: Nina Horvat za dramu „Krivi spoj“, Matej Opolcer za dramu „Tigrice“ i Dorotea Šušak za dramu „Trenutak prije – poslije (ili djeca odlaze nepomućenih očiju)“.

U službenoj će festivalskoj konkurenciji do 29. travnja biti izvedeno deset predstava u produkciji hrvatskih kazališta te jedna iz Argentine. Tijekom deset festivalskih dana predviđeno je više od 50 događanja koje HNK Split organizira u suradnji s brojnim partnerima, prvenstveno sa splitskim gradskim kulturnim institucijama, kao što su: Književni krug Marka Marulića, Umjetnička akademija u Splitu, Muzej grada Splita, Gradska knjižnici Marko Marulić, Centar za cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i Odsjek za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu. Festival ne bi bio moguć ni bez financijske i organizacijske pomoći Ministarstva kulture i medija, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, prenosi Radio Split.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.