2 min. čitanja

Svjetski dan limfedema: "Na terapiju treba čekati dulje od godine dana!"

Svjetski dan limfedema: "Na terapiju treba čekati dulje od godine dana!"
Foto: Pixabay

SPLIT - Svjetski dan limfedema obilježava se 6.ožujka, a Inicijativa 'Život s limfedemom' iz Splita i ove godine podsjeća na sve teškoće s kojima se suočavaju oboljeli od ove bolesti.

- Limfedem je kronična bolest usporenog limfnog sustava, odnosno prekomjernog nakupljanja limfe u organizmu. Prvi vidljivi simptomi su naglo oticanje nogu i ruku, a javljaju se kao posljedica kirurških zahvata, najčešće kod karcinoma dojke, ali i drugih trauma. Limfedem nije smrtonosna bolest, no lijeka nema, a ako se na vrijeme ne uoče simptomi i ne započne s pravom terapijom, tada limfedem može imati za život opasne posljedice - upozoravaju Ojdana Koharević i Katija Bajrić, predstavnice Inicijative ‘Život s limfedemom’ iz Splita.

Uz promjenu životnih navika, tjelovježbu i prehranu pacijentima najviše pomaže kompletna dekongestivna terapija koja uključuje limfnu drenažu i bandažu. No tada za pacijente oboljele od limfedema nastaje drugi problem.

- Naše  bolnice u kojima se takve terapije provode su preopterećene, a liste čekanja na kojima su najčešće onkološki bolesnici su sve duže, zbog čega na terapiju treba čekati više od godinu dana. Dok čekamo na terapiju u bolnicama, nakupljena limfa blokira organizam, utječe na kvalitetu života svaki dan i ne preostaje nam ništa drugo nego da spas potražimo u privatnim ordinacijama. - kažu predstavnice Incijative.

Tamo za samo jedan ciklus kompletne dekongestivne terapije treba izdvojiti od 500 do 1.000 eura.

Pacijenti s limfedemom suočavaju se s još jednim problemom u našem zdravstvenom sustavu – stalni nedostatak fizioterapeuta, te specijalista limfologa. U hrvatskim bolnicama terapiju provode stručni, educirani. licencirani fizioterapeuti na prijedlog liječnika, no za razliku od nekih europskih zemalja Hrvatska i dalje nema specijaliste limfologe koji bi se bavili samo limfedemom. Naime, ovu bolest u našoj državi liječe fizijatri, dermatovenerolozi i vaskularni kirurzi koji su posvećeni liječenju primarnih bolesti pa oboljeli od limfedema ostaju na margini.

- Stalno slušamo o reformi zdravstva, o planovima i strategijama, no nama ne trebaju reforme ni strategije već terapije. I mi oboljeli od limfedema želimo živjeti, svaki dan.- poručuju predstavnice splitske Inicijative ‘Život s limfedemom’.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.