3 min. čitanja

Umirovljeni general Čermak kupio vilu od Rusa u Opatiji

Umirovljeni general Čermak kupio vilu od Rusa u Opatiji
Foto: Youtube screenshot

Ivan Čermak je od ruskih vlasnika ovog ljeta za 12.5 milijuna eura kupio jednu od najljepših vila na Opatijskoj rivijeri, vilu Lenac.

U razgovoru za Index istrage potvrdio je kupovinu, no nije htio govoriti o cijeni.

No, Index Istrage su u posjedu kupoprodajnog ugovora u kojem je vidljiva cijena od gotovo 94 milijuna kuna za vilu koja se nalazi na ulazu u Volosko.

Vilu vjerojatno platio u gotovini


Ruski su vlasnici tu vilu kupili 2009. godine i to za 5.5 milijuna eura te su je obnovili. Vila ima oko 500 kvadratnih metara, no sam kompleks prostire se na 4420 metara kvadratnih. Dio je u borovoj šumi, a nalazi se na samom rtu i to s vlastitim mulom i plažom za kupanje. Vila je od strane Čermaka vrlo vjerojatno plaćena u gotovini jer nema tereta kredita.

Vila Lenac ili vila Bunker bila je bivša rezidencija generala JNA Mirka Lenca, koju je dobio za zasluge u NOB-u. Do 2009. godine u toj vili živjele su obitelji Lenac i Čošić, a one su taj objekt prodale ruskim investitorima. Tada se pisalo da je kupac ruskinja Ljudmila Rovenska koja je vilu kupila preko tvrtke Keldan d.o.o.

Keldan d.o.o. kupio je građevinu, odnosno vilu, a dodatna 2 milijuna kuna platili su gradu Opatiji kako bi došli do okućnice. Sve skupa, s obnovom vile, stajalo ih je malo više od 10 milijuna eura. Današnja vlasnica tvrtke Keldan je Irina Nazarčuk s mjestom prebivališta u Slovačkoj, a vlasnica je preko tvrtke Meadon Holding Limited koja je registrirana u Malti.

"Istina je, kupio sam je, ali ne bih o cijeni"


-Ne bih o cijeni, jer o cijeni se ne govori javno - rekao je Indexu umirovljeni general Ivan Čermak. Kako je dodao u kratkom razgovoru, izuzetno je zadovoljan kupnjom jednog takvog objekta koji je udaljen oko sat i pol vožnje od Zagreba.

  • Svakako ću je češće koristiti - rekao je Čermak na kraju.

Iako nije htio govoriti o cijeni, Index je došao do kupoprodajnog ugovora u kojem je naznačena cijena od 12.5 milijuna eura uključujući i pokretnine koje se nalaze na posjedu vile. Iz kupoprodajnog ugovora može se zaključiti kako Čermak nije koristio kredit banke, kao i da je iznos morao uplatiti u roku od mjesec dana od potpisa kupoprodajnog ugovora.

Kupoprodajni ugovor je potpisan 23. lipnja ove godine, a suvlasnik te vile je i Čermakova supruga Mirjana.

Tko je Ivan Čermak? Od servisera klima do jednog od najbogatijih Hrvata
Čermak je rođen 1949. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i strukovnu školu, a početkom sedamdesetih bavio se servisiranjem klima-uređaja. Uz servisiranje klima-uređaja, kasnije se počeo baviti i drugim poslovima, pa je tako otvorio butik i postao suvlasnik diskoteke The Best na Jarunu.

No, u velike poslove ulazi 90-ih, kada je ušao u politiku i trgovinu nafte. U HDZ se uključio 1990., navodno na poziv Franje Tuđmana, te im je pomagao u organizaciji stranačkih skupova i u sličnim poslovima. Ubrzo je postao dopredsjednik Izvršnog odbora HDZ-a i Tuđmanov savjetnik na Pantovčaku.

Bio je i pomoćnik ministra obrane od 1991. do 1993. u vrijeme Gojka Šuška, da bi se nakon toga preselio na poziciju ministra trgovine, brodogradnje i energetike, no na toj poziciji nije ostao ni godinu dana.

Tuđman ga je nakon Oluje, odmah nakon oslobođenja Knina, imenovao zapovjednikom zbornog područja Knin, gdje mu je zadatak bila uspostava normalnog života nakon završetka ratnih operacija. No, ta funkcija kasnije ga je odvela na optuženičku klupu Haškog suda. Nakon višegodišnjeg suđenja, u travnju 2011. Čermak je oslobođen optužbi, pišu Index istrage.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.