U Splitu će se otvoriti Ured Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja

SPLIT – Vlada je na sjednici održanoj 14. listopada donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Republike Hrvatske i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda o uspostavi Subregionalnog tehničkog ureda Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja (GFCM) za jadransku subregiju u Splitu.

Glavni cilj GFCM-a je osigurati očuvanje i održivo iskorištavanje živih morskih resursa, kao i održivi razvoj akvakulture na Sredozemlju i u Crnom moru. Osnivanjem ovog ureda u Splitu jedinstvena je prilika za Hrvatsku potvrditi se kao ključan dionik ribarstva na Jadranu, kako u upravljačkom tako i znanstvenom smislu. Ministarstvo poljoprivrede u sklopu smještaja područnih jedinica Uprave ribarstva u Splitu stavit će dva opremljena i funkcionalna ureda na raspolaganje GFCM-u za rad. Osim Hrvatske u proceduri je uspostava Subregionalnih tehničkih ureda za središnje Sredozemlje u Tunisu.

Uspostava Subregionalnog tehničkog ureda Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja, za jadransku subregiju, u Republici Hrvatskoj, u Splitu predstavlja prepoznavanje dosadašnje suradnje s Općom komisijom za ribarstvo Sredozemlja (u daljnjem tekstu: GFCM) u stručnom, administrativnom i znanstvenom smislu, olakšavanje daljnje administrativne i stručno-tehničke suradnje s tijelima GFCM-a kao i priliku da Republika Hrvatska preraste u vodeći regionalni istraživački, edukacijski i znanstveni centar za ribarstvo na Jadranu, stoji u prijedlogu Vladine odluke.

Između ostalog, na sjednici Vlada RH donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o popisu iskrcajnih mjesta za ribarska plovila koja obavljaju gospodarski ribolov na moru, a kojom će se postojeće koordinate definirati kao privremene koordinate za iskrcaj na iskrcajnom mjestu br. 114 (Vela Luka), dok će Šipanska Luka i Suđurađ zbog geografske udaljenosti dobiti status iskrcajnog mjesta.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Pokrenut je novi mobilni portal – mRibarstvo
Odobreno produljenje odobrenja za ribolov malim plivaricama