2 min. čitanja

U splitskom i šoltanskom akvatoriju uspješno testiran podvodni dron Blucy, prvi put u stvarnim uvjetima!

U splitskom i šoltanskom akvatoriju uspješno testiran podvodni dron Blucy, prvi put u stvarnim uvjetima!
Foto: IZOR

SPLIT – Primarna svrha mu je neinvazivno uzorkovanje i monitoring morskih staništa, a glavna prednost podvodnog drona Blucy su dva načina navigacije: prvi je standardni ROV kada je dron optičkim kabelom povezan s matičnim brodom te UUV (Unmanned underwater vehicle) – autonomna navigacija prema prethodno programiranom planu, tijekom kojeg dron komunicira s matičnim brodom putem hidroakustičnih signala.

– Testiranje je trajalo pet dana na različitim lokacijama splitskog i šoltanskog akvatorija, na različitim dubinama. Podvrgavali smo ga radu u svim uvjetima –  uz struju, u suprotnom smjeru morskih struja, testirali upravljivost, zaron, opremu koja je u njemu integrirana… Vremenski uvjeti na moru tih dana nisu bili povoljni što nam se u konačnici pokazalo kao prednost jer smo dobili jako dobre rezultate upravljivosti drona, a potom smo definirali kalibriranje, testirali dodatnu opremu kao što je navođenje putem daljinske komunikacije, HD kamere za snimanje okoliša, hidrografske sonde za izuzimanje fizikalnih i kemijskih parametara (provodljivost zvuka, električna provodljivost, salinitet, temperatura… ) i doista smo zadovoljni funkcionalnošću uređaja – pojasnio je Igor Isajlović, viši znanstveni suradnik IZOR-a.

Foto: IZOR

Podvodni dron Blucy projektirao je i izradio tim inženjera Sveučilišta u Bologni, a u suradnji s partnerima iz Hrvatske; Splitsko – dalmatinskom županijom, udrugom SUNCE i Institutom za oceanografiju i ribarstvo (IZOR) provedeno je testiranje prvog prototipa ovog drona u stvarnim uvjetima plovidbe te će uskoro biti spreman za korištenje u brojnim istraživanjima.

Dron Blucy može samostalno istraživati, bez ljudskog nadzora, do šest sati na dubinama od preko 200 m, a modularna arhitektura mu omogućuje laku prilagodbu na konfiguraciju terena. Zahvaljujući ovom uređaju napokon će se raspolagati sveobuhvatnim podacima o stvarnom stanju staništa na velikim dubinama i područjima koja su za ronioce bila prerizična za istraživanje.

Foto: IZOR

Do sada se morsko dno analiziralo fizičkim vađenjem organizama, a zahvaljujući projektu SUSHI DROP ubuduće će se to raditi neinvazivnom metodom te moći preciznije pratiti riblje stokove i zaštititi bioraznolikost Jadranskog mora.

Svi podaci koje Blucy dostavi sa svojih istraživačkih misija u Jadranu bit će dostupni na geografskom informacijskom sustavu (GIS) – bazi podataka otvorenog pristupa koja će u sljedećoj, završnoj fazi biti izrađena u sklopu ovog projekta i dostupna znanstvenicima, istraživačima, nevladinim organizacijama, subjektima uključenima u plavu ekonomiju te donositeljima odluka.

Po završetku SUSHI DROP projekta (SUstainable fiSHeries with DROnes data Processing) čija ukupna vrijednost iznosi 1.714.847,50 EUR i financiran je kroz program Interreg Italy – Croatia, prikupljeni podaci će biti temelj za izradu prijedloga mjera zaštite za razmatrane ekosustave.

Foto: IZOR

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Kakve će snimke istraživački dron Blucy isporučiti s prve istraživačke misije u Jadranu?
ROBOTI U OČUVANJU JADRANA Kako visoka tehnologija može pomoći u zaštiti biološke raznolikosti
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.