U šibenskom Sokolarskom centru oporavo se bjeloglavi sup

ŠIBENIK - Bjeloglavi sup, koji se od kraja studenog zbog neuhranjenosti oporavljao u šibenskom Sokolarskom centru, pušten je u prirodu.

To je već treći primjerak te strogo zaštićene ptice, s rasponom krila od gotovo dva metra, koji je dospio u šibensko oporavilište za grabljivice u posljednjih godinu dana. Nažalost, jednog bjeloglavog supa, ustrijeljenog kod Imotskog, u Centru nisu uspjeli spasiti.

U protekle 23 godine ovdje je hospitalizirano na stotine pernatih pacijenata. Njih čak dvije trećine vraćeno je u divljinu i to je trenutak za koji živi ekipa Centra.

- Prije 2 mjeseca smo zaprimili s Hvara poziv da je pronađen bjeloglavi sup koji je iznemogao i izgladnio, ekipa ga je dovela ovdje mi smo ga nahranili, dobio je dva kilograma i pušten je natrag u prirodu danas - rekao je Stipe Klisović, sokolar u Sokolarskom centru.

Bjeloglavi sup strogo je zaštićena i najveća ptica u Hrvatskoj. Ističe se da u ekosustavu ima ulogu 'higijeničarske službe'.

- Oni su čistači, njihov želudac može preraditi razne bakterije da se ne šire dalje. U Hrvatskoj imamo oko 120 parova bjeloglavih supova i svaka je jedinka važna za okoliš - istaknuo je Klisović.

Razlozi zbog kojih ptice dolaze u Sokolarski centar različiti su.

- Pa bude svega od udaraca automobila, pušaka. Za sada najviše udarci automobila, pa onda idu staklene prepreke, otrovi i puške - navodi.

Praktičnu nastavu ovdje odrađuju i brojni čuvari prirode.

- Zaštitari se uče da kada pronađu ozlijeđenu pticu da ju znaju kontrolirati da ne naprave još veću ozljedu ptice i uče kako ju dopremiti u Sokolarski centar - kazuje Klisović.

Ne ozdrave, nažalost, sve ptice. No ostaci stradalih i uginulih životinja postaju baze dragocjenih podataka. Ptice, pak, koje stalno žive ovdje uključene su u jedinstveni edukativni program za posjetitelje. Upijalo ga je dosad više od 200 tisuća školaraca, piše Magazin HRT.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: Spašavanje bjeloglavih supova i njihovo ispuštanje u prirodu
Nakon oporavka u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu, supovi se ispuštaju u prirodu. Video priču o tome ispričao je volonter Matthieu. Volonter Matthieu iz Francuske u sklopu Europskih snaga solidarnosti proveo je u udruzi Biom tokom 2022. godine de…