U Rovinju se gradi tematski park gdje će mališani učiti o ribarskoj tradiciji

ROVINJ - Kako bi se očuvala i popularizirala ribarska tradicija među najmlađima, u Rovinju su odlučili izgraditi dječje igralište koje je ujedno i tematsko-edukativni park.

Početkom listopada prošle godine započele su aktivnosti projekta Valorizacija ribolovne tradicije na području Grada Rovinja kroz prezentaciju ribarstva, ribarske tradicije i ribarskog nasljeđa, odnosno provedba projekta pod nazivom VRT Rovinj-Rovigno.

Cilj projekta je očuvanje i popularizacija ribarske tradicije i nasljeđa koji će se ostvariti kroz izgradnju i opremanje dječjeg igrališta, koje je ujedno i tematsko-edukativni park, u postojećem parku Hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Rovinju.

Kako teku radovi otkrila je za portal IstraIN Sandra Orbanić, ravnateljica Dječjeg vrtića Neven.

- Tematski park polako nastaje. Djeca već prolaze onuda i znatiželjno prate kako se odvijaju radovi pa možemo reći da izvođači imaju zaista kvalitetan nadzor. Mi očekujemo da će se s ljepšim danima i proljećem građevinski radovi privesti kraju i tek tada kreće onaj najzanimljiviji dio koji se tiče naših mališana. Naime, uključeni smo u projekte zavičajnosti pa će tako ove godine tema biti ribarska tradicija - poručila je Orbanić te otkrila što to znači za rovinjske mališane.

- Planirane su edukativne radionice, istraživanja i razni projekti. Sve će se to moći izvoditi u novom parku, ali i na drugim lokacijama u Gradu Rovinju. Zaista se možemo pohvaliti da u Rovinju djeca iskustveno mogu učiti o ovoj tradiciji kroz posjete Ekomuzeju Kuća o batani i razgovore s lokalnim ribarima kako bi očuvali tu našu vrijednu tradiciju - zaključila je ravnateljica.

Napomenimo da ukupna vrijednost projekta iznosi milijun i 190 tisuća kuna kuna, dok iznos odobrene potpore iznosi 755 tisuća kuna.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Nesvakidašnja regata barki na jedra - Gotovo zaboravljenu pomorsku tradiciju i dalje baštine stanovnici Rovinja
Ministarstvo kulture i medija donijelo je rješenje kojim je umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima na našoj obali dobilo svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra. Tu staru, gotovo zaboravljenu pomorsku tradiciju i dalje baštine stanovnici Rovinja. Mediteran kakav je nekad bio. Barka na jedra,…
Gradi se zgrada budućeg Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije
Zasad je nepoznato kada kreću radovi i kada će Centar za ribarstvo kao drugi pokušaj valorizacije ribarstva u Istri otvoriti svoja vrata. Naime, umjesto propale Veletržnice ribe Poreč, otvara se novi Centar za razvoj ribarstva u Rovinju. Istarska županija partner je na EU projektu ARGOS, a…