2 min. čitanja

U riječku luku stiglo prvih 22 oklopna vozila Bradley

U riječku luku stiglo prvih 22 oklopna vozila Bradley
Foto: MORH

RIJEKA - U Rijeku su danas, stigla prva 22 od ukupno 89 američkih oklopnih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS u okviru nabave za Oružane snage Republike Hrvatske. Time se dodatno jačaju sposobnosti Hrvatske kopnene vojske i povećava hrvatski doprinos kolektivnoj sigurnosti saveznika u okviru NATO-a, a Hrvatskoj vojsci pružaju se još veće mogućnosti za obuku i partnerstvo s Oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država.

Dovođenje u operativno ispravno stanje oklopnih vozila odvijat će se u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila u Slavonskom Brodu, a cilj je da sva budu kompletirana i dovedena u operativno ispravno stanje do 2026. godine.

- Nabava Bradleyja potvrda je kontinuiranog ulaganja u osnaživanje svih sastavnica Hrvatske vojske. Kroz strateško partnerstvo i suradnju sa SAD-om opremamo Hrvatsku vojsku kako bi bila još spremnija za ispunjavanje svojih zadaća, uzimajući u obzir i suvremene obrambene i sigurnosne izazove. Vlada je osigurala rast obrambenog proračuna, koji je udvostručen u proteklih sedam godina i danas premašuje milijardu eura. Nastavljamo poboljšavati status i materijalna prava hrvatskih vojnika te ulagati u opremu i modernizaciju Hrvatske vojske - poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Foto: MORH

Nacionalna garda Minnesote, s kojom suradnja traje već 26 godina, pomoći će Hrvatskoj vojsci u uvođenju oklopnih vozila Bradley u operativnu uporabu, kroz Program državnog partnerstva (SPP), čime se dodatno produbljuje obrambena suradnja koja ostaje kamen-temeljac bilateralnih odnosa između SAD-a i Hrvatske.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je kako dolazak Bradleyja u Republiku Hrvatsku svjedoči uspješnoj dinamici realizacije najvažnijih projekata opremanja i modernizacije Hrvatske vojske, odnosno Hrvatske kopnene vojske, a istovremeno potvrđuje snagu strateškog partnerstva Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

- Sutra ćemo na sjednici Vlade predstaviti “Okvir za obrambenu suradnju između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država od 2023. do 2028.”, kojim se odnosi dviju država usmjeravaju ka jačanju i produbljivanju obrambene suradnje. U tom smislu, Bradleyji će značajno pridonijeti jačanju ukupne borbene moći i spremnosti naših Oružanih snaga. Ponosan sam što dio tehnike najveće grane Hrvatske vojske postaje sredstvo koje čini okosnicu američkih oklopno-mehaniziranih postrojbi. Vjerujem kako će hrvatske vojnikinje i vojnici s ovim moćnim sredstvom biti još snažniji jamac mira i sigurnosti naše Domovine, ali i šire - rekao je ministar Anušić.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.