2 min. čitanja

U riječkoj pučkoj kuhinji svaki dan se kuha oko 1300 obroka - Troškovi energenata narasli za 300 posto

U riječkoj pučkoj kuhinji svaki dan se kuha oko 1300 obroka - Troškovi energenata narasli za 300 posto
Foto: Regionalni Dnevnik

RIJEKA - U riječkoj pučkoj kuhinji svoj topli obrok dnevno dobiva tristotinjak potrebitih korisnika. Troškovi su kuhinji zbog poskupljenja hrane i energenata narasli za tristo posto, ali zahvaljujući sredstvima iz gradskog proračuna i dobroti volontera, čini se da joj budućnost nije ugrožena.

Tanja za potrebite kuha već petnaest godina. Neno se ovom malom timu velika srca priključio lani. Velik posao, nimalo lak, no znajući da njime mogu izmamiti osmijeh na lice potrebitih, ništa im, kažu, nije teško. Ni njima, ni cijelom timu.

- Dnevno se kuha 5-6 menija, danas je npr. juha od rajčice s rižom, pohana piletina, fino varivo, krumpir, zelena salata i desert - govori Damjan Miletić, voditelj.

Dnevno ovi ljudi pripreme oko 1300 obroka, dio za korisnike pučke kuhinje, dio za škole, vrtiće i kako ih nazivaju "samoplatiše". Riječ je o starim i nemoćnima čije obrok sufinanciraju gradovi i općine, a za koje se cijena nije mijenjala od studenoga prošle godine.

- Mi Pučku kuhinju kuhano svaki dan, svih sedam dana u tjednu, s tim da za blagdane i vikende dajemo lunch pakete - rekla je Petra Šuljić, ravnateljica GD Crvenog križa, Rijeka.

S obzirom na poskupljenja hrane i energenata, koja smo svi osjetili, te na porast troškova od čak 300 posto za funkcioniranje kuhinje - postavlja se pitanje kako uopće funkcionira riječka gradska pučka kuhinja, koja je u kolovozu ove godine imala 298 korisnika.

- Grad financira Pučku kuhinju u ovoj godini s iznosom od 2 milijuna i 800 tisuća kuna, a pravo na obrok imaju, sukladno zakonu, osobe koje imaju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu pri nadležnom centru za socijalnu skrb - istaknula je Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

Minimalna naknada je nažalost nedovoljna za život uz sva poskupljenja. Kao i novac iz proračuna previđen za funkcioniranje pučke kuhinje. Stoga je Grad, rebalansom proračuna, krajem 2021., osigurano dodatnih 400.000 kuna, a u prijedlogu proračuna za sljedeću godinu, kako ističu u Gradu, osigurat će se i dodatna sredstva, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.