4 min. čitanja

U Rijeci velike razlike u cijeni plina ovisno o opskrbljivaču

U Rijeci velike razlike u cijeni plina ovisno o opskrbljivaču
Foto: Unsplash

RIJEKA - Oni koji nisu napustili Energo prilično su se zeznuli - plin plaćaju trostruko skuplje od onih na Gradskoj plinari Zagreb.

Nakon što je riječki distributer prirodnog plina Energo krajem prošlog ljeta obavijestio korisnike s kojima je imao sklopljene komercijalne ugovore o opskrbi plinom o novom načinu izračuna cijene koji je stupio na snagu 1. listopada prošle godine, a temelji se na prosječnoj mjesečnoj cijeni prirodnog plina na referentnoj burzi, većina Energovih kupaca, njih oko 8.000, okrenula se isporuci plina u obavezi javne usluge (OJU) po zajamčenoj cijeni do 1. travnja iduće godine koju na riječkom području osigurava Gradska plinara Zagreb Opskrba (GPZO), strahujući od višestrukog povećanja cijene plina, ako ne raskinu ugovore s Energom.

Pokazalo se, barem za sad, iako je od ljeta naovamo cijena plina na burzama značajno pala, da su bili u pravu, piše Novi List.

Zajamčena cijena plina u obavezi javne usluge je, u kunama, 0,4383 kune po kilovatsatu (kWh), odnosno 0,05817 eura, izraženo u eurima. Kako Energo onim kupcima koji nisu raskinuli komercijalne ugovore o opskrbi plinom cijenu izračunava tek na kraju svakog mjeseca, na temelju aritmetičke sredine cijena na burzi tijekom obračunskog mjeseca, zanimalo nas je kolika je bila cijena prirodnog plina koju je Energo tim kupcima naplatio za prosinac prošle godine.

Dva tarifna modela


Prema odgovoru iz Energa, cijena za tarifni model 1 (TM1), mahom namijenjen kupcima koji troše vrlo male količine prirodnog plina, najčešće samo za kuhanje, cijena u prosincu je iznosila 1,1915 kuna po kilovatsatu, odnosno 0,1581 euro, s uključenim PDV-om, što je gotovo trostruko više od cijene prirodnog plina u obavezi javne usluge. Za tarifni model 2 (TM2), cijena je bila tek neznatno niža i iznosila je 1,1822 kune po kilovatsatu, odnosno 0,1569 eura. Time je jasno da su kupci koji su prešli na obavezu javne usluge, odnosno sklopili ugovor s GPZ-om Opskrbom, plin plaćali znatno povoljnije u odnosu na one koji su zadržali ugovore s Energom, iako je prije toga Energova cijena plina bila povoljnija od one iz obaveze javne usluge.

Među onim kupcima iz kategorije kućanstava koji nisu raskinuli ugovore s Energom, kako neslužbeno saznajemo, najviše je kupaca koji plin koriste isključivo za kuhanje pa troše vrlo male količine, pri čemu im ni trostruko povećanje cijena potrošnje, kada se ukupnom računu dodaju naknade za opskrbu, za obračun i tako dalje, ne predstavlja u ukupnom iznosu značajno financijsko opterećenje. Ugovore s Energom zadržalo je svega nekoliko stotina kupaca koji troše veće količine plina, za grijanje i pripremu tople vode, no i tu je dobrim dijelom riječ o objektima s nesređenim vlasničkim odnosima.

Kako će se stvari odvijati u budućnosti, hoće li plin u obavezi javne usluge i dalje biti značajno jeftiniji od onog po komercijalnim uvjetima Energa, vrlo je teško predvidjeti. Cijena prirodnog plina na burzama, u trenutku kad je Energo objavio preporuku svojim kupcima da pređu na isporuku u Obavezi javne usluge, odnosno u kolovozu prošle godine, iznosila je oko 230 eura po megavatsatu, da bi u ovom mjesecu pala na jučerašnjih nešto manje od 65 eura po megavatsatu na Central European Gas Hubu (CEGH), prema čijim dnevnim cijenama Energo obračunava troškove potrošnje plina za svaki mjesec.

Puno nagađanja


Ako cijena na CEGH-u do kraja mjeseca ostane na prosječnoj razini kakva je bila do jučerašnjeg dana, kupci koji imaju ugovore s Energom za siječanj će platiti plin po cijeni od oko 0,0107 eura po kilovatsatu, oko trećinu manje nego u prosincu. Ta je cijena i dalje gotovo dvostruko veća od cijene u obavezi javne usluge, odnosno one koju kupcima naplaćuje GPZ Opskrba.

Pitanje je kakva će cijena plina u obavezi javne usluge biti od 1. travnja ove godine i hoće li se, s obzirom na do sad neviđene fluktuacije cijena plina na tržištu, uopće itko javiti na natječaj za opskrbljivača u obavezi javne usluge nakon tog datuma. Jednako tako, ako cijena plina nastavi padati, komercijalni ugovori mogli bi se približiti cijeni iz OJU, ali za sad je sve to u sferi nagađanja. Cijene plina su pale jer su europska skladišta zasad više nego dobro popunjena, kao i zbog neuobičajeno blage zime.

Relativno dobra vijest u neizvjesnoj priči oko budućih cijena plina, posebno za iduću sezonu grijanja, je to da se kupci i dalje mogu, bez dodatnih troškova, prebacivati s komercijalnih ugovora na isporuku u obavezi javne usluge (ako se tom uslugom više itko bude htio baviti) i obrnuto, no za razliku od prethodnih godina taj će se izbor najvjerojatnije svoditi na odabir manjeg zla, a ne pogodnosti i (još) bolje cijene.

PROČITAJTE JOŠ:

Zašto pada cijena plina? - Odavno se udaljila od svog rekordnog maksimuma
S nizozemske energetske burze ovih dana stižu dobre vijesti: cijena plina pada. U srijedu je ugovor TTF (Terminkontrakt), koji postavlja trendove za europsku trgovinu plinom, pao za više od osam posto na manje od 100 eura po megavat satu. A u petak je ugovor za isporuku u siječnju čak zabilježio


Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.