1 min. čitanja

U Rijeci se obilježava 250 godina uspostave sustava lučkih kapetanija u Hrvatskoj

U Rijeci se obilježava 250 godina uspostave sustava lučkih kapetanija u Hrvatskoj
Foto: MMPI

RIJEKA - U ponedjeljak će se u Rijeci, na Europski dan pomorstva, održati prigodna svečanost kojom će se obilježiti 250 godina od uspostave sustava lučkih kapetanija u Hrvatskoj, a temeljem Državnog proglasa o plovidbi (tal. Editto politico di navigazione mercantile Austriaca) hrvatsko-ugarske kraljice Marije Terezije.

Upravno-administrativni sustav lučkih kapetanija na prostoru Republike Hrvatske postoji u kontinuitetu od Državnog proglasa o plovidbi od 25. travnja 1774. godine, dok odgovarajuće koordinativno tijelo ili tijela lučkih kapetanija postoje od 1850. godine, čime se baštini tradicijski identitet i organizacija lučkih kapetanija i središnje uprave, kao okosnice vlasti na moru i u pomorstvu. 

Na prigodnoj svečanosti okupit će se predstavnici sustava uprave sigurnosti plovidbe, predstavnici pomorske industrije, akademske zajednice i povezanih institucija te lokalne i regionalne vlasti, a kojima će se uvodno obratiti potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

S početkom u 11.40 sati održat će se i panel rasprava na kojoj će biti više govora o Državnom proglasu, sačuvanoj maritimnoj baštini te ulozi i važnosti lučkih kapetanija pa tako i na području Rijeke koja je uz Trst, u spomenutom Državnom proglasu, bila prva na prostoru današnje Hrvatske u kojoj je imenovan lučki kapetan, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.