2 min. čitanja

U Rijeci otvoren Adriatech - Izložba inovacija u građevinarstvu

U Rijeci otvoren Adriatech - Izložba inovacija u građevinarstvu
Foto: SUIR

RIJEKA - U ponedjeljak  je u auli Građevinskog fakulteta Rijeka otvoren 6. ADRIATECH - Hrvatska, izložba inovacija u građevinarstvu u organizaciji SUIR Saveza udruga inovatora Rijeke.

Izložba će se održavati od 24. do 28. listopada 2022. uz financijsku potporu Primorsko-goranske županije. Suorganizatori izložbe su HZI Hrvatska zajednica
inovatora Zagreb, Udruga građevinskih fakulteta Hrvatske Zagreb, Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije i Građevinski fakultet u Rijeci, uz suport Centra za inovacije i transfer tehnologije Rijeka.

Na izložbi je predstavljeno ukupno 34 inovacije inovatora i inovativnih tvrtki, zagrebačkog, osječkog i riječkog građevinskog fakulteta te inovacije iz Irana i Srbije.

Osnovni cilj izložbe je približiti inovacije akademskoj zajednici, uvažavajući aktivnosti koje provodi Nacionalno inovacijsko vijeće, kojim uz ministra gospodarstva supredsjedava ministar znanosti.

U svim europskim dokumentima, povezuju se istraživanja i inovacije te razrađuje trokut znanja između obrazovanja, istraživanja i inovacija što čini temelj za postizanje sinergijskih učinaka ulaganja u znanost i inovacije iz nacionalnih, regionalnih i međunarodnih fondova.

Ulaganja u znanost i inovacije, pa onda i u transfer tehnologije će omogućiti da javna hrvatska sveučilišta postanu međunarodno kompetitivna, odnosno, sveučilišta koja stvaraju novu znanstvenu, društvenu, kulturnu i gospodarsku vrijednost. Interakcijski mehanizam kojim se ovo može ostvariti su zajednički istraživački projekti u kojem surađuju javna sveučilišta i gospodarstvo. Time se osnažuju mehanizmi transfera znanja, tehnologije i intelektualnog vlasništva s javnih sveučilišta u gospodarstvo te komercijalizacija rezultata istraživanja.

Na samom početku izložbenog događanja održan je Inovacijski forum „Inovacije u
građevinarstvu“, koji su organizirali Hrvatska zajednica inovatora Zagreb i Građevinski fakultet u Rijeci. Uz pozdravne riječi predsjednika Hrvatske zajednice inovatora prof.dr. Miljenka Šimprage i dekana Građevinskog fakulteta u Rijeci
prof.dr. Mladen Bulića, na forumu se govorilo o tehnološkim inovacijama i transferu znanja te o istraživačkim i razvojnim projektima Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Govorilo se i o zgradama gotovo nulte energije proizvedene na industrijski način te je dan prikaz Sveučilišta u Rijeci kao središte potencijala regionalnog inovacijskog ekosustava.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.