3 min. čitanja

U Rijeci obilježeno 250 godina uspostave sustava lučkih kapetanija u Hrvatskoj

U Rijeci obilježeno 250 godina uspostave sustava lučkih kapetanija u Hrvatskoj
Foto: MMPI

RIJEKA - Svečanošću koja je u ponedjeljak održana u Guvernerovoj palači u Rijeci, obilježeno je 250 godina od uspostave sustava lučkih kapetanija u Hrvatskoj te je ujedno obilježen Europski dan pomorstva. Na prigodnoj svečanosti okupio se značajan broj predstavnika sustava uprave sigurnosti plovidbe, kao i predstavnika pomorske industrije, akademske zajednice i povezanih institucija te lokalne i regionalne vlasti. 

Svečanost je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je istaknuo kako je riječ o velikoj i iznimno značajnoj obljetnici.

Butković: "Prvi put ćemo imati 400 zaposlenih u sustavu sigurnosti plovidbe"

- Sustav sigurnosti na moru prije svega čine ljudi – koji brinu o sigurnosti plovidbe, spašavaju ljudske živote, brinu o moru i pomorskom dobu. Prepoznajući njihov značaj i važnost, Vlada Republike Hrvatske je kao prvi korak donošenja paketa reformskih mjera u pomorstvu i unutarnjoj plovidbi, nakon 30 godina, donijela novi Zakon o lučkim kapetanijama. Osim toga, unapređen je materijalni status djelatnika lučkih kapetanija, a povećava se i broj djelatnika pa ćemo po prvi puta imati više od 400 zaposlenih u sustavu sigurnosti plovidbe.

Ministar je također istaknuo kako su „donesene i značajne izmjene Pomorskog zakonika te ostalih zakona. Pokrenuta je i sveobuhvatna obnova flote lučkih kapetanija pa ćemo već do kraja ove godine imati 10 novih plovila, a do kraja 2027. godine kapetanije i ispostave raspolagat će sa ukupno 39 potpuno novih plovila, brodica i gumenjaka.

U sklopu svečanosti održana je i panel rasprava na kojoj su predstavnici Uprave sigurnosti  plovidbe resornog Ministarstva te Lučke kapetanije Rijeka sa profesorima s Pravnog fakulteta u Rijeci i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja govorili o razvoju lučkih kapetanija, prvenstveno na području Rijeke koja je uz Trst, prva na prostoru današnje Hrvatske u kojoj je imenovan lučki kapetan. Govora je bilo o pravima pomoraca te o pravilima koja su za plovidbu uspostavljena temeljem Proglasa, a koje se, zaključeno je na panelu, nisu puno promijenila u odnosu na današnje poslove kapetanija koje obuhvaćaju i poslove traganja i spašavanja na moru, brigu o sprječavanju onečišćenja mora, inspekcijske poslove plovila i pomorskog dobra, upise brodova i dr. Spomenuto je i kako sustav sigurnosti plovidbe, između ostalog, obuhvaća 12 kapetanija te 61 ispostavu diljem Jadrana, kao i Nacionalni centar sigurnosti plovidbe.

250-ta godišnjica je bila prilika za predstavljanje povijesnog presjeka najznačajnih trenutaka stvaranja i organiziranja sustava lučkih kapetanija u Republici Hrvatskoj, koji svoje temelje imaju još od Državnog proglasa o plovidbi (tal. Editto politico di navigazione mercantile Austriaca) hrvatsko-ugarske kraljice Marije Terezije. Naime, sustav lučkih kapetanija na našem prostoru postoji u kontinuitetu od Državnog proglasa o plovidbi od 25. travnja 1774. godine kraljice Marije Terezije, dok odgovarajuće koordinativno tijelo ili tijela lučkih kapetanija postoje još od 1850. godine. Bogata povijest razvoja pomorstva na Jadranu govori o važnosti pomorskog identiteta naše zemlje. a time i organizacije lučkih kapetanija i središnje uprave kao okosnice vlasti na moru. Time Hrvatska nastavlja osiguravati status suvremene pomorske države utemeljene na 250 godina tradicije upravno-administrativnog sustava lučkih kapetanija, zaključeno je na svečanosti.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.