1 min. čitanja

U Rijeci obilježen Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

U Rijeci obilježen Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
Foto: Grad Rijeka

RIJEKA - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Mostu hrvatskih branitelja na Delti obilježen je Dan međunarodnog priznavanja Republike Hrvatske.

U organizaciji Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, vijence su položili i svijeće upalili predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici Grada Rijeke kao i Hrvatske vojske i policije.

Foto: Grad Rijeka

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski položio je vijenac u ime Grada Rijeke i odao počast svim poginulim i umrlim braniteljima Domovinskog rata.

Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske slavi se 15. siječnja, jer je toga dana 1992. godine Hrvatsku i Sloveniju, nakon Vatikana, priznala većina europskih zemalja i zemlje EU.

Hrvatsku je prvi priznao Island, 19. prosinca 1991. Istog dana je Njemačka objavila priznanje koje je međutim trebalo stupiti na snagu 15. siječnja 1992. Priznanje su najavile i Italija, Švedska i Vatikan.

Vatikan je priznao Hrvatsku 13. siječnja, a San Marino 14. siječnja. Dana 15. siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske Unije te Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska. Do kraja siječnja Hrvatsku su priznale 44 države.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.