1 min. čitanja

U punom jeku izlov slatkovodne ribe - Spremno više od 1000 tona

U punom jeku izlov slatkovodne ribe - Spremno više od 1000 tona
Foto: Screenshot

Na ribnjacima kontinentalne Hrvatske na vrhuncu je sezona izlova slatkovodne ribe. Najtraženija je upravo sad, uoči božićnih blagdana. Uz tradicionalnog šarana, tu je i smuđ, amur, ali i prava delikatesa - europski som. Za blagdane je spremno više od 1000 tona.

Koprca se zlatorepi šaran u mrežama. Sezona je zimskog izlova. Jedan je to od najtežih poslova u godini i za najiskusnije ribare.

- Riba je odlične kvalitete, dobra je ekipa pa je to i lakše odraditi, mada posao kao posao je jako težak - kaže za Dnevnik Slobodan Medner, Garešnica.

Nakon izlova riba se doprema rekordno brzo u ribarnice kako bi sačuvali svježinu i kakvoću. Jer, tradicionalno, Slavoncima je najdraži baš ovaj jedri, domaći šaran.

- U našim ribarnicama nismo u zadnje dvije godine korigirali cijene i ona iznosi 5,20 eura - ističe Katica Petkov.

Nudi se i prava delikatesa - sve popularniji europski som. Uzgoj tog riječnog predatora u Kaniškoj Ivi jedinstven je u nas.

- Dobivamo jako dobre rezultate pecature od 4 kilograma, uz prinos od 5,5 tona po hektaru - kaže Jasna Ipša.

Iako je zbog suše uzgojna sezona bila zahtjevna - ribe za blagdane ima dovoljno, više od 1000 tona. Četvrtina ukupne slatkovodne proizvodnje u nas.

- Proizvodnja se kreće oko 4 do 4,5 tisuća tona, cilj je kroz nove investicije, koje radimo, doći na 5 do 5,2 tisuće tona - kaže Marko Marijić.

Zbog drastičnih klimatskih promjena pred ovom su proizvodnjom golemi izazovi s kojima se u koštac uhvatila i domaća znanost. I to metodom skraćenog uzgojnog ciklusa, jedinstvenom u Europi.

- Mi već imamo mlađ koja se može nasaditi u ribnjacim početkom 5. ili 6. mjeseca koja je puno veća, otpornija - rekla je Ana Gavrilović, Agronomski fakultet iz Zagreba.

Konzumnu težinu postiže u samo godinu dana, dok je standardni uzgoj dvostruko dulji. Hrvatsku je to svrstalo u sam vrh proizvodnje šarana u Europi jer uz znanje imamo i očuvane vode ključne za vrhunski uzgoj.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.