3 min. čitanja

U pulskom Aquariumu izgrađeno “Plemenito utočište“ – Prostor za održavanje plemenitih periski s ciljem obnove populacije

U pulskom Aquariumu izgrađeno “Plemenito utočište“ – Prostor za održavanje plemenitih periski s ciljem obnove populacije
Periske u strogo kontroliranim uvjetima

PULA – U periodu visoke ljetne sezone važnije je nego ikada upozoriti na izazove i potencijalne opasnosti s kojima je suočen ekosustav Jadranskog mora koje je iznimno bogato različitim biljnim i životinjskim vrstama, ali i iznimno osjetljivo zbog svoje relativne plitkoće i prirodne zatvorenosti. Masovni turizam i neodgovorno ljudsko ponašanje doveli su do toga da su danas brojne vrste u Jadranu proglašene ugroženim, zaštićenim, strogo zaštićenim ili rijetkim vrstama te ih osim hrvatskih zakona štite i međunarodni ugovori. Među njima su sisavci poput dobrog dupina ili sredozemne medvjedice, razne vrste kornjača, žarnjaka, rakova i riba te školjkaši, od kojih je najpoznatija plemenita periska, česta žrtva ilegalnog izlova turista.

Aquarium u Puli u suradnji s jednom multinacionalnom kompanijom, uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost su zajedno izgradili „Plemenito utočište“ – inovativan prostor u kojem se održava plemenita periska, zakonom zaštićena vrsta školjkaša u Hrvatskoj, s ciljem obnove stanja ove populacije u divljini. “Plemenito utočište” Aquariuma trenutačno je jedina institucija odgovorna za držanje kritično ugroženih mladih i odraslih plemenitih periski u ex-situ uvjetima u Hrvatskoj.

Mlade periske u bazenima zatvorenog sustava

– Iznimno nam je zadovoljstvo da se važan projekt Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru i dalje nastavlja te da zajedničkim naporima osiguravamo potrebnu infrastrukturu za spas ove vrste od izumiranja. Do danas smo uspjeli pomoći brojnim mladim jedinkama da pronađu svoje sigurno utočište. Uz daljnje učenje i uloženi trud, sigurni smo da ćemo postići i krajnji cilj – uspješno razmnožavanje plemenitih periski u karantenskim uvjetima te uspješan uzgoj njihovih potomaka u svrhu repopulacije ove vrste u divljini – izjavila je Marija Aleksandra Bel Dajković, voditeljica stručnog odjela Aquariuma Pula.

Najveći jadranski školjkaš obogaćuje obalu i održava čistoću mora

Plemenite periske su od jeseni 2016. godine postale još ugroženije. Novootkriveni parazit, Haplosporidium pinnae, intenzivno se proširio diljem Sredozemnog mora te usmrtio preko 99% svih plemenitih periski na svijetu, a tek se dvadesetak odraslih živih jedinki othrvalo ovom parazitu i razvilo otpornost na njegov devastirajući utjecaj.

Nova znanstvena otkrića potaknuta intenzivnom međunarodnom suradnjom olakšala su i unaprijedila održavanje plemenitih periski u strogo kontroliranim uvjetima. S ciljem dugoročnog očuvanja ove osjetljive vrste, Aquarium Pula je u suradnji s laboratorijem LIMIA te Institutom za očuvanje mora i morskih znanosti IMEDMAR-UCV u Španjolskoj proveo projekt sekvenciranja genoma DNK plemenite periske na potpuno neinvazivan način. Sekvencirani genom pomoći će u daljnjem razumijevanju ove vrste u budućim istraživanjima.

Mlade jedinke periske u Plemenitom utočištu

Periska je ujedno i najveći jadranski školjkaš te indikator čistoće mora. Najčuveniji mediteranski endem nalazi se na svim morskim dubinama duž obale, a najčešće se nastanjuje na pješčanom i muljevitom dnu punom morskih cvjetnica iz čijih se organskih tvari i hrani. U plićim morima, periska može filtrirati i do 2 tisuće litara vode dnevno kako bi se prehranila fitoplanktonima. Budući da je hermafrodit, za razmnožavanje joj ne trebaju spermiji ni jajašca drugih školjaka – periska ispušta oboje te na taj način oplođuje ličinke koje se potom samostalno razvijaju u moru.

Kako bi se brže razvila, narasla i počela s razmnožavanjem, u utočištu je uspostavljen uzgoj žive hrane te je ojačana suradnja s hrvatskim i međunarodnim institucijama. Trenutno se u pulskom Aquariumu nalazi deset mladih jedinki plemenite periske pronađenih u periodu od  listopada 2021. do  lipnja 2022. na lokacijama Mali Lošinj, NP Brijuni, otok Plavnik i Rovinj.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.