1 min. čitanja

U protupožarnu sezonu s dosad najmanje spremnih zrakoplova

U protupožarnu sezonu s dosad najmanje spremnih zrakoplova
Foto: MORH/ J. Kopi

Od početka protupožarne sezone ove godine bilo je više požara nego u isto vrijeme lani. Sezonu smo započeli s dosad najmanjim brojem spremnih kanadera i zračnih traktora. Glavni je razlog, kažu u Zrakoplovno-tehničkom centru, veći obujam posla u servisnom održavanju jer je, zbog starosti flote, više radnih sati nego što je planirano. Ipak, uvjeravaju da će protupožarnih zrakoplova biti dovoljno.

– Prvo ti zrakoplovi nisu primarno ni zamišljeni da se koriste na morskoj vodi. Oni nisu hermetizirani. Zato se događa da ovaj porast dodatnih norma sati je iz tog razloga. Korozija je čudo – kaže Zdravko Klanac, direktor Zrakoplovno-tehničkog centra.

– Bivša Jugoslavija je imala samo 6 kanadera. Mi sad imamo i 6 kanadera i 6 traktora i koristimo protupožarne helikoptere. Za manju dužinu obale. U principu očekuje se da bi u ovom trenutku bila ispravna 4 kanadera, 4 air tractora i 4 protupožarna helikoptera. Što je više nego dovoljno – rekao je za HRT Roman Babić, direktor Servisa Zrakoplovno-tehničkog centra.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.