2 min. čitanja

U Primorsko-goranskoj županiji rastu prihodi, ali i ulaganja u pomorsko dobro

U Primorsko-goranskoj županiji rastu prihodi, ali i ulaganja u pomorsko dobro
Foto: Boris Kačan

U idućih pet godina, prihodi Primorsko-goranske županije s pomorskog dobra porast će za još 400 tisuća eura. Planirano je 39 novih koncesija na pomorskom dobru, od toga 16 natječaja u ovoj godini, rekla je pročelnica za pomorsko dobro Izabela Linčić Mužić.

Tijekom idućih pet godina, prema prijedlogu plana upravljanja pomorskim dobrom PGŽ, godišnji prihodi s mora i obale trebali bi rasti od 2,3 milijuna eura u 2024. na 2,7 milijuna eura u 2028. godini.

U planu je novih 39 koncesijskih odobrenja tijekom tih pet godina,16 u ovoj godini, rekla je pročelnica Linčić Mužić. Ovogodišnje koncesije planirane su na lokacijama kampa Oštro, sportskih lučica Grčevo i Kantrida u Rijeci, u uvali Scott, na nekoliko crikveničkih plaža, na plaži i na privezištu u Malom Lošinju, na privezištu u Rabu te u kampu u Staroj Baški.

- Prihodi s pomorskog dobra očekuju se od koncesija, dozvola za posebnu upotrebu, naknada za brodice te iz proračuna države, gradova i općina. Sav prihod ponovno se ulaže u održavanje i projekte podgradnje i nadgradnje, a u ovoj godini planirani su dogradnja lukobrana u Novom Vinodolskom, gradnja zgrade u Bakru, dogradnja luke Omorika u Dramlju, pontona u Omišlju, rampe za pristanište na Susku te obnova luke u Krku - rekla je za Radio Rijeka Linčić Mužić.

Povećavaju se i izdaci za sanaciju uslijed onečišćenja i nevremena, pa je tako 40 tisuća eura predviđeno za sanaciju obale nakon juga, 84 tisuće eura za čišćenje nakon iznenadnih zagađenja, 300 tisuća eura za rad eko brodica te još 20 tisuća eura za redovan rad ATRAC-a, Jadranskog edukativnog istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora.

Linčić Mužić je izvijestila i da su tijekom javne rasprave stigle samo dvije primjedbe na plan, od čega jedna zbog lokacije ribogojilišta koja nije niti predviđena ovim planom.

Župan Zlatko Komadina izvijestio je o javnom pozivu za projektne prijave u sklopu projekta Centra za inovacije u socijalnoj skrbi - Centinoss. Kroz europski projekt E-Qalin, za podizanje standarda usluge u domovima za starije osobe, primorsko-goranskoj županiji namijenjeno je 340 tisuća eura, od čega 273 tisuće eura bespovratnih sredstava.

Župan je najavio i više javnih poziva za sufinanciranje programa udruga te lokalne samouprave, ukupne vrijednosti 450 tisuća eura. Za programe udruga u zdravstvu namijenjeno je 80 tisuća eura, za lokalne akcijske grupe iz područja poljoprivrede i ribarstva 70 tisuća eura, za projekte ravnomjernog razvitka ukupno 180 tisuća eura, za razvoj otoka 50 tisuća eura, a za rad vijeća nacionalnih manjina raspodijeljeno je 70 tisuća eura.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.