U planu izgradnja sunčane elektrane u Poličniku

POLIČNIK - Uskoro javna rasprava o ekološkoj prihvatljivosti Sunčane elektrane Poličnik koja bi trebala proizvoditi dovoljno električne energije za oko 25 tisuća kućanstava.

U općini Poličnik od 23. siječnja do 21. veljače održat će se javna rasprava o ekološkoj prihvatljivosti Sunčane elektrane Poličnik čija se izgradnja planira u tamošnjoj Poslovnoj zoni Grabi.

Investitor je Neoen Renewables Hrvatska, tvrtka kćer najvećeg francuskog proizvođača energije iz obnovljivih izvora, kao i tvrtka koja u suradnji s Teslom gradi najveću bateriju na svijetu kapaciteta. U Hrvatskoj su već pokrenuli nekoliko projekata među kojima su solarna elektrana Dobra Voda kod Pristega i solarni park Vlake kod Pakoštana.

U Poličniku je riječ o fotonaponskoj elektrani nazivne snage 39 MWac, a očekivana proizvodnja je 76,5 GWh godišnje. Riječ je o prilično velikom postrojenju koje će tako proizvoditi dovoljno električne energije za oko 25 tisuća kućanstava, piše 057info.

Moduli za pretvaranje sunčeve energije u električnu bit će postavljeni na ukupnoj površini od 83,9 hektara, odnosno 839.000 četvornih metara. Moduli će biti postavljeni na nosače, tako da zemljište ostaje slobodno za rast vegetacije i boravak životinja.

Paneli će kontinuirano mijenjati položaj tijekom dana i uvijek biti usmjereni direktno prema suncu, što ne ostavlja prostora za refleksiju u bilo kojem smjeru. Oko pogona će biti izgrađena ograda visine 2 metra, sukladno građevinskim i ekološkim propisima.

Elaborat će od 23. siječnja do 21. veljače 2023. godine biti izložen u prostorijama Općine Poličnik, a javno izlaganje održat će se 8. veljače 2023. godine u 10 sati u Centru za odgoj, obrazovanje i razvoj.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Hvarski vrtić dobija sunčanu elektranu - Otvara se postupak javne nabave
Grad Hvar poziva sve zainteresirane gospodarske subjekte da dostave svoju ponudu za otvoreni postupak javne nabave male vrijednosti za opremu i radove za instalaciju fotonaponskih elektrana. Rok za dostavu je 13. siječnja 2023. do 11 sati. Grad Hvar partner je na projektu ’One Sun Connecting…
Sunčane elektrane - Kako, zašto i koliko se isplate?
STARI GRAD/SUĆURAJ - U sklopu projekta ‘’Otoci predvodnici čiste energije’’ 21. studenog u Starom Gradu i 22. studenog u Sućurju održavaju javne tribine na kojima će Pokretovi stručnjaci za energetsku tranziciju otoka, Ivan Zoković Cola i Maja Jurišić, odgovarati na pitanja vezana uz pravni, zakono…