3 min. čitanja

U Parku prirode Lastovsko otočje prvi put uočena invazivna riba lav

U Parku prirode Lastovsko otočje prvi put uočena invazivna riba lav
Foto/Video: Ivana Lagetar / Screenshot

LASTOVO - U Parku prirode Lastovsko otočje po prvi put je uočena invazivna riba lav (lat. Pterois miles). Čuvarica prirode Ivana Lagetar i instruktor ronjenja Goran Butajla tijekom zarona otkrili su i uklonili mladi primjerak te vrste na dubini od 15 metara.

Ova vijest je izazvala zabrinutost s obzirom na poznatu štetnost koju ova vrsta može prouzročiti. Riba lav, poznata po otrovnim bodljama, već je izazvala ozbiljne probleme u drugim dijelovima svijeta.

0:00
/0:30

Video: Ivana Lagetar 

Riba lav, ili kako je negdje zovu riba paun, đavolja riba, vatrenjača, lako je prepoznatljiva po svojim dugim, šarenim perajama i karakterističnim prugama koje podsjećaju na lavlje grive. Odrasle jedinke mogu narasti do 35 centimetara u duljinu, svoje otrovne bodlje koriste kao obrambeni mehanizam protiv predatora.

Ono što čini ovu ribu posebno opasnom u invazivnim uvjetima je njen apetit i reproduktivna sposobnost. Riba lav je izuzetno prilagodljiva i može preživjeti u različitim uvjetima, dok njen predatorski način života ozbiljno ugrožava lokalne riblje populacije. Osim toga, brzo se razmnožava, što dodatno otežava kontrolu njenog širenja.

Iako potječe iz Indo-Pacifičke regije, kroz Sueski kanal ova vrsta dospjela je u Mediteran i počela se širiti i u Jadransko more.

Dolazak ove vrste u Jadran, uključujući i Park prirode Lastovsko otočje, povezuje se s globalnim zatopljenjem i promjenama u morskim strujama. Povećanje temperature mora omogućava ovoj tropskoj vrsti da preživi i razmnožava se u novim područjima, a toplija mora postaju pogodno stanište za vrste koje inače ne bi preživjele u tim uvjetima.

Ova riba nema prirodnih predatora u Jadranu, što znači da se može nekontrolirano razmnožavati i prekomjerno loviti lokalne riblje vrste. To može dovesti do smanjenja biološke raznolikosti i destabilizacije ekosustava.

Prisustvo ribe lav u Lastovskom otočju može imati ozbiljne ekološke posljedice te predstavlja značajan izazov. Potrebno je hitno poduzeti mjere za praćenje i kontrolu širenja ove vrste kako bi se zaštitili lokalni ekosustavi i spriječile dugoročne štete.

U slučaju da primijetite ovu ili drugu invazivnu vrstu u našem akvatoriju, molimo da nam prijavite na info@pp-lastovo.hr. Ukoliko ste u mogućnosti, ako je vidite uklonite je iz mora uz mjere opreza zbog otrovnih bodlja. A oni koji vole kušati nova jela, mogu od nje pripremiti ukusan obrok.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Invazija otrovnih vatrenjača na Jadran se nastavlja - Stručnjaci savjetuju: ”Čuvajmo hobotnice i kirnje, jer oni ih jedino mogu kontrolirati!”
Poznata kao vatrenjača, riba lav ili riba paun, Pterois miles je invazivna indo-pacifička vrsta koja je poznata po štetnosti za lokalne ekosustave. Ozloglašena je zbog svoje izdašne ishrane autohtonim ribljim vrstama, te brzog širenja na koloniziranim područjima Sredozemlja. Sve bodlje na tijelu su otrovne te se kod uboda javlja izuzetno
VIDEO: INVAZIVNE VRSTE Strah od lavova | Morski HR
Prošle su kroz Sueski kanal i ušle u Mediteran. Tamo se množe i tamane sve, a najprije nestane bijela riba. Kako se boriti s njima?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.