3 min. čitanja

U Park šumi Marjan počelo pošumljavanje

U Park šumi Marjan počelo pošumljavanje
Foto: Grad Split

SPLIT - U četvrtak ujutro počelo je pošumljavanje na lokaciji Lubinski porat u splitskoj Park šumi Marjan gdje se sljedećih dana planira posaditi oko tisuću sadnica.

Gradonačelnik Ivica Puljak u izjavi za medije rekao je da se sadi na opustošenim dijelovima Marjana nakon sanacije zbog potkornjaka te kako je to prvi puta da se sustavno započinje s gospodarenjem te Park šume.

Sve se radi prema programu gospodarenja Park šume Marjan i u izvedbi stručnih tvrtki koje su taj posao dobili na natječaju, a uz to su, istaknuto je, ekipirali i stručni kadar Park šume Marjan.

- Napokon je Marjan u rukama stručnih ljudi koji ga zaista vole i brinu o njemu. Danas se radi na dva hektra šume koja se čisti i priprema za sadnju. Pošumljavanje Marjana će trajati nekoliko godina kada će se park šuma revitalizirati i postati ono što svi mi želimo, a to je park šuma usred Splita na ponos svih građana Splita - rekao je Puljak.

Izdvojeno oko dva milijuna kuna

Njegov zamjenik Bojan Ivošević precizirao je da će se ove godine posaditi tri tisuće sadnica na šest hektara, a u prvoj se fazi radi od dva hektra na kojima će se posaditi tisuću sadnica - 500 sadnica alepskog bora, 200 pinije, 200 hrasta medunca i sto sadnica česmine, hrasta crnike.

Najavio je da će tako nastaviti i u ostalim fazama po Marjanu, te da je pošumljavanje krenulo s lokacije Lubinski porat upravo zato što je to područje najviše stradalo od potkornjaka.

Grad je na godišnjoj razini izdvojio oko dva milijuna kuna za provođenje programa.

Ivošević je novinarima odgovorio da se cijeli Marjan prostire na 300 hektara, iako nije sve šuma, te da će im trebati više od 10 godina da posade sve sadnice. Napomenuo je da Grad ne radi samo sadnju već uređuje kompletnu park šumu.

Osim pošumljavanja Marjana, dodao je gradonačelnik Puljak, po gradu će se posaditi 842 stabla, a i pri kraju je uređenje Botaničkog vrta i promatračnice na Marjanu. Ti se projekti financiraju jednim dijelom iz EU fondova, a drugim iz proračuna Grada Splita. Istaknuo je kako su to projekti koje su zatekli nakon svojih prethodnika, a koje su nastavili kao i druge projekte.

- Sljedeći tjedan imamo posjet izaslanstva Europske investicijske banke s kojima ćemo razgovarati o razvojnim projektima koje ćemo raditi kao i o načinu financiranja. To su projekti plaže na Žnjanu, škola, vrtića, parkirališta, garaža, Tehnološkog parka u Dračevcu, postavljanju solarnih krovova, LED rasvjete i svega ostaloga što radimo. To su zanimljivi izvori financiranja koji su dugoročni i ne opterećuju financije grada, te na taj način možemo napraviti sve infrastrukturne projekte koje smo zaželjeli graditi - istaknuo je Puljak.

Puljak: Bili smo veliki kritičari ministrice Tramišak

Upitan za komentar smjene u dvama ministarstvima, Puljak je odgovorio da cijela Vlada treba otići i kako se nada da će se to dogoditi na sljedećim parlamentarnim izborima.

Nastavio je da su bili veliki kritičari ministrice regionalnog razvoja fondova EU Nataše Tramišak jer, ustvrdio je, "ona europske fondove nije dijelila prema kriterijima kako je Europa tražila nego kako je njoj to palo napamet".

Puljak je na kraju dodao kako Hrvatska nema nade dok je HDZ na vlasti, prenosi Glas Istre.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Uklanjaju se posljednja zaražena stabla, pa slijedi pošumljavanje splitskog Marjana
Čini se da je borba za spašavanje splitske šume Marjan urodila plodom. Društvo Marjan iz Splita izvijestilo je da se uklanjaju posljednja zaražena stabla, a nakon toga slijedi - pošumljavanje. - Prema najnovijem izvješću Hrvatskog šumarskog instituta broj stabala napadnutih mediteranskim…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.