U Opatiji je prije 129 godina osnovana prva hitna medicinska služba u Hrvatskoj

OPATIJA - Prva hitna medicinska služba u Hrvatskoj otvorena je davne 1894. godine u tadašnjoj vili Slatina. Novoformiranoj službi opremu je poklonio grof Wilczek, a bečka hitna medicina donirala je vozilo za prijevoz ozlijeđenih.

Točno prije 129 godina, u Opatiji je osnovana prva hitna medicinska služba u Hrvatskoj naziva 'Die Freiwillige Rettungsgesellschaft des Kurortes Abbazia' (u prijevodu: Dobrovoljno spasilačko društvo lječilišnog mjesta Opatija).

1882. godine u Beču je utemeljena hitna medicinska služba kao prva organizirana zdravstvena služba takve vrste u svijetu. Njen osnivač bio je liječnik barun dr. Jaromir von Mundy koji je u svom naumu imao veliku potporu svojih prijatelja - grofa Johanna Wilczeka, grofa Eduarda von Lamezana i kirurga dr. Theodora Billrotha.

Barun von Mundy bio je česti posjetitelj Opatije, tada poznatog lječilišnog mjesta u monarhiji, i odlučio je pokrenuti inicijativu za osnivanjem hitne medicinske službe u gradu koji je zavolio.

Ideju je uspio realizirati 14. siječnja 1894. godine uz svesrdnu potporu tadašnjeg predsjednika opatijskog Lječilišnog odbora pukovnika Guida Wachtera. Prva lokacija hitne medicinske službe u Opatiji bila je u tadašnjoj vili Slatina, stoji na stranicama Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a.

Grof Wilczek je novoformiranoj hitnoj službi u Opatiji poklonio kompletnu potrebnu medicinsku opremu, a bečka hitna medicinska služba donirala je vozilo za prijevoz ozlijeđenih.

Svečano otvaranje hitne medicinske službe u Opatiji održano je uz nazočnost bivše prijestolonasljednice princeze Stephanie, grofice Pauline Palffy, glavnog liječnika bečke hitne medicinske službe dr. Wilhelma von Vragassya i brojnih drugih uzvanika.

Prvi predsjednik društva bio je dr. Franz Tripold koji je tada već bio liječnik u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Opatija.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Opatija kao elitna destinacija - Sve više turista bira isključivo luksuzan smještaj
Izvrsni rezultati bilježe se i u Opatiji koja se potvrdila kao elitna destinacija. Najtraženiji i najpopunjeniji bili su i ostali objekti visoke kategorije - vile s bazenima i hoteli najviše kategorije. Sve je više turista koji u Opatiju dolaze barem dvaput godišnje i biraju isključivo lu…