U olupini broda otkriveni dobro očuvani začini stari 500 godina

SVIJET - U olupini kraljevskog broda koji je prije više od pet stoljeća potonuo u Baltičkom moru, otkriveni su dobro očuvani začini - od šafrana do papra i đumbira.

Olupina broda koji je potonuo vjerojatno nakon požara, bio je vlasništvo kralja Hansa od Danske i Norveške, a leži na morskome dnu od 1495. Otkrivena je 60-ih godina prošloga stoljeća, no istraživanja se provode zadnjih nekoliko godina.

Prije su na površinu izvučeni veći predmeti, primjerice pramčana ukrasna glava, a u novijim istraživanjima pronađeni su začini zakopani u sedimentima. Začini su u to vrijeme bili statusni simbol. Naime, samo su si bogati ljudi mogli priuštiti dodatke jelu poput šafrana ili klinčića.

Začini su dobro očuvani zahvaljujući niskoj razini kisika, malom postotku slanosti i niskoj temperaturi Baltičkog mora, no znanstvenike svejedno iznenađuje razina očuvanosti pronađenog, piše Reuters.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

SENZACIONALNO OTKRIĆE Pronađena olupina u savršenom stanju, stara najmanje 300 godina
Danska ekspedicija na dnu Baltičkog mora pronašla je gotovo potpuno netaknute stare brodske olupine. Stručnjaci Pomorskoga ratnog muzeja u Thyborønu procijenili su starost ovih brodova na više od 300 godina. Stručni tim iz Muzeja rata Zapadnog Jutlandskog mora upravo se vratio s ekspedicije u Balti…
VIDEO Otkrivena olupina s blagom u vrijednosti od nevjerojatnih 17 milijardi dolara! | | Morski HR
Blago vrijedno 20 milijardi dolara u zlatu, srebru i smaragdima u olupini potonule španjolske galije pronađeno je u kolumbijskim teritorijalnim vodama Dvije dosad nepoznate olupine pronađene su u