4 min. čitanja

U Oliverovoj Veloj Luci priprema se muzej njemu u čast - 'Stizat će rijeke posjetitelja'

U Oliverovoj Veloj Luci priprema se muzej njemu u čast - 'Stizat će rijeke posjetitelja'
Foto: Boris Kačan/Facebook

Nedavno je u Narodnim novinama objavljen natječaj za izbor izvođača adaptacije zgrade Centra za kulturu Vela Luka. Procijenjena vrijednost radova je 1,2 milijuna kuna.

Katarina Gugić, općinska načelnica, kaže da se radi o izgradnji Memorijalne zbirke “Oliver Dragojević”, koja je ušla u treću fazu, pri čemu bi radovi trebali početi u listopadu, piše Slobodna Dalmacija.

Više od četiri godine prošlo je od smrti dalmatinske legende Olivera Dragojevića, a danas malo tko ne zna da je on obiteljskim korijenima i vlastitim životom bio prvenstveno Velolučanin, a onda sve drugo – Splićanin, pjevač, glazbenik svjetskog ugleda, hajdukovac i jedna od ikona Dalmacije.

Zaslužena počast

Odmah nakon njegove smrti, velolučka vlast je počela s naporima da njegovo voljeno i opjevano mjesto dobije muzej-zbirku kakvu osoba njegove veličine i zaslužuje, a koliko on znači Velolučanima, otočanima, hrvatskim građanima, ali i cijeloj regiji, dokazano je još jednom na ovoljetnom koncertu “Trag u beskraju”, održanom na velolučkoj rivi, kojem je prisustvovalo nevjerojatnih 20 tisuća ljudi.

- Vlada je u veljači 2019. dala službenu podršku projektu - kaže Gugić, te dodaje da je tada počela suradnja s Ministarstvom kulture. U prvoj fazi uređena je fasada postojeće zgrade Centra za kulturu te su postavljeni novi prozori i vrata.

U drugoj fazi ugrađeno je dizalo te je adaptiran sanitarni blok u prizemlju. Radove prve i druge faze financiralo je Ministarstvo kulture, a Općina Vela Luka podmirila je troškove izrade projektne dokumentacije.

Resorna administracija je za realizaciju Memorijalne zbirke “Oliver Dragojević” oformila posebnu radnu grupu koju, osim članova obitelji Dragojević i Oliverovih najbližih suradnika, čine predstavnici Ministarstva i stručnjaka muzeološke struke, Centra za kulturu i Općine, a koja koordinira svim radnjama neophodnim za što uspješniju i bržu realizaciju projekta.

U tijeku je treća faza projekta, adaptacija zgrade za potrebe Memorijalne zbirke, koja, među ostalim, uključuje postavljanje nove unutarnje i vanjske stolarije, izradu novih vodovodnih instalacija i elektroinstalacija, te ugradnju nove sanitarne opreme, kao i elektroopreme. Veći dio novca, 800 tisuća kuna, sufinancirat će Ministarstvo kulture.

– Centar za kulturu je u postupku donošenja odluke o odabiru izvođača radova, a početak radova planiran je u listopadu – ističe načelnica Gugić.

Međutim, građevinski radovi samo su jedan dio priče, budući da je stalni muzejski postav jednako važan, zapravo najvažniji dio projekta. Za potrebe planirane stalne izložbe Memorijalne zbirke obavljena je katalogizacija, stručna obrada građe Olivera Dragojevića.

Katalogizirano je ukupno 288 jedinica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Trenutačno se intenzivno radi na izradi preliminarnog muzeološkog programa koji će se braniti pred Muzejskim vijećem, a djelatnici Narodne knjižnice “Šime Vučetić”, koja se nalazi u prostoru Centra za kulturu, također svoje resurse usmjeravaju na razvoj audio-vizualne zavičajne zbirke posvećene legendarnom pjevaču.

– Kako bismo napravili zaista dobru i kvalitetnu izložbu, bit će nam potrebno najviše nekoliko mjeseci, s druge strane, muzeji se inače formiraju godinama i desetljećima. Mislim da se kod nas neće raditi o desetljeću, ali cilj nam je, koristeći najsuvremenija prezentacijska sredstva i poznate načine interpretacije, napraviti primjerenu, zanimljivu, edukativnu i samoodrživu zbirku kao mjesto na kojem će se sačuvati uspomena na velikog umjetnika, koja će prezentirati njegov rad i biti središnja točka širenja njegova umjetničkog i humanističkog djelovanja.

Evociranje uspomene

Istodobno, osmišljavajući i druge sadržaje i aktivnosti s ciljem da Vela Luka postane središnjim mjestom evociranja uspomene na Oliverovo glazbeno stvaralaštvo, razvili smo manifestaciju “Trag u beskraju”, koja već četvrtu godinu zaredom okuplja brojne glazbenike i obožavatelje iz svih krajeva Hrvatske, ali i šire, na koncertima upravo Oliveru u čast.

- Moram istaknuti kako od ove godine Osnovna glazbena škola “Vela Luka” mijenja svoj naziv u “Oliver Dragojević” budući da je on za života i od samih njezinih početaka podupirao osnivanje i rad Osnovne glazbene škole u našem mjestu. Naravno, sve ovo bilo bi nemoguće bez velike podrške obitelji Dragojević, kojoj i ovim putem od srca zahvaljujem – poručuje Gugić.

- Bez da dovodimo u pitanje emotivnu povezanost svih Velolučana s glazbenom legendom, istaknut ćemo kako će Memorijalna zbirka, jednom kad bude gotova, za sve turiste i posjetitelje biti iznimno atraktivna i profitabilna. Uzmemo li u obzir koliko ljudi u Velu Luku dolazi na odmor samo radi manifestacije “Trag u beskraju” ili, još čudesnije, samo kako bi zapalili svijeću na grobu Olivera Dragojevića, ne sumnjamo da će zbirka koja će obuhvatiti njegov život i svevremenski rad privlačiti rijeke posjetitelja, gostiju i turista.

Osim toga, Velolučani će dobiti i novu, modernu i multifunkcijsku zgradu s prijeko potrebnim i iskoristivim prostorima, poput nove dvorane s 250 sjedećih mjesta, izložbenim prostorom, prostorijama koje će moći koristiti članovi raznih udruga, klapa, ali i dodatnim komercijalnim sadržajem, piše Dubrovački vjesnik.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SPOMENIK VELIKANU U VELOJ LUCI: ”Čitav život je bio normalan, takav spomenik i zaslužuje” | | Morski HR
Generacije su živjele i odrastale uz Olivera Dragojevića. Svi koji smo imali tu privilegiju, vjerojatno od nikoga nećemo pronaći veću količinu utjecaja na svoj život i podneblje, od onog
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.