U obnovljenom samostanu u Makarskoj studij Hotelijerstva i gastronomije

MAKARSKA - U subotu je u Makarskoj održana svečanost otvaranja obnovljenog Franjevačkog samostana za potrebe studija Hotelijerstva i gastronomije splitskog Sveučilišta na kojem će moći studirati 150 studenta.

Na svečanosti je sudjelovao predsjednik Vlade Andrej Plenković i pritom naglasio kako se ovim studijem obnavlja visoko obrazovanje koje je u Makarskoj postojalo prije 300 godina.

- Ovaj studij je prava poruka za Makarsku i Dalmaciju - rekao je Plenković i istaknuo kako njegova Vlada ulaže u obrazovnu infrastrukturu toliko da se teško itko može sjetiti tolikih ulaganja.

- Mi smo u fazi provedbe operativnog programa ulaganja oko milijardu eura u predškolsko obrazovanje to jest vrtiće - kazao je.

Najavio da će uskoro biti raspisan veliki natječaj za obnovu škola.

- Cilj naše obrazovno politike je jednosmjenski sustav obrazovanja u školama - rekao je predsjednik Vlade i pri tome podsjetio da učenici imaju besplatne knjige, obroke i prijevoz. Premijer Plenković pohvalio je splitsko Sveučilište zbog dobrog rejtinga na međunarodnim listama sveučilišta.

Na svečanosti je nazočio i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović (SDP) koji je rekao kako je danas velik dan za Makarsku jer postaje studentski grad.Spomenuo je zasluge političara iz suprotne, HDZ-ove opcije splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Boban i bivšeg gradonačelnika Juru Brkana.

- Moram biti iskren i reći da oni imaju velike zasluge za ovaj studij u Makarskoj - kazao je Paunović i dodao kako postoje stvari za koje nisu potrebne "političke boje".

Obnoviteljski radovi na zgradi Franjevačkog samostana koštali su više od milijun eura, a na raspolaganju studija Hotelijerstva i gastronomije je oko 800 četvornih metara površine na tri etaže s pet predavaonica.

Uz predsjednika Vlade na svečanom otvorenju bili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Na studiju Hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj trenutačno studira 100 studenata, prenosi HRT.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Pomorski odjel Sveučilišta u Zadru pokreće jedinstven studijski program za tri države
Izvanredni prof. dr. sci Josip Orović s Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru u emisiji Znanje - imanje Radija 057 najavio je jedinstven studijski program. Od iduće akademske godine otvara se međunarodni diplomski studij za menadžere u pomorstvu koji će se odvijati u tri države. - U sklopu europsko…
Gradonačelnik Makarske studentima: Vi ste krema ovog grada, najbolji od najboljih
Nakon dvije godine stanke, makarski studenti opet su se okupili u gradskoj vijećnici na potpisivanju ugovora o stipendiranju, ovaj put za akademsku godinu 2022./2023. Na uspjehu su im čestitali gradonačelnik Makarske Zoran Paunović i viši savjetnik u Odjelu za javne potrebe i društvene dj…