2 min. čitanja

U NP Krka snimljen dokumentarac o čovječjoj ribici

U NP Krka snimljen dokumentarac o čovječjoj ribici
Foto: Branko Jalžić

ŠIBENIK - Da bi se pronašlo tog iznimnog vodozemca, koji je u Republici Hrvatskoj na popisu zaštićenih vrsta, potrebno je zaroniti u mrak drevnog podzemnog svijeta, priopćili su iz Nacionalnog parka Krka.

Na području NP Krka čovječja ribica otkrivena je 1989. godine u špilji Miljacka II. Danas se zna da stalna populacija obitava u četirima speleološkim objektima na tom području.

Monitoring vrste pokazao je da je njezina populacija stabilna. Uz čovječju ribicu, u prvom jezeru obitava izuzetno bogata i raznolika ostala podzemna vodena fauna, pa su snimljeni i kadrovi rakušaca.

U sklopu redovitog istraživanja i monitoringa špilja u NP Krka snimljen je edukativno-dokumentarni film o jednom od njihovih najpoznatijih, ali i najskrivenijih stanovnika, izvijestili su iz Parka. Dokumentarac je snimljen u nastavku projekta ZOOKrka.

Da bi se pronašlo tog iznimnog vodozemca, koji je na popisu zaštićenih vrsta u Republici Hrvatskoj, potrebno je zaroniti u mrak drevnog podzemnog svijeta, ističu.

- S teškom opremom u vode špiljskog sustava Miljacka I - V,  gdje je najveća populacija čovječje ribice na području NP Krka,  spustili su se snimatelji Mégane Chêne i Florian Launette, speleolozi Petra Kovač Konrad i Marko Studen i biolog Dušan Jelić, u potrazi za 'zmajem'. Složenost špilja i jama zahtijeva posebne tehnike i obučene timove speleologa, tako da se aktivnost speleologa u dubokim jamama i složenim špiljama može opisati kao vrsta podzemnog alpinizma - rekla je Katia Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću NP Krka.

Materijali iz podzemnog svijeta čovječje ribice mogu se pogledati na YouTube kanalu Javne ustanove Nacionalni park Krka, dodala je.

Čovječja ribica (lat.  Proteus anguinus), jedini je kralješnjak prilagođen životu u podzemlju, endem je i najveća podzemna vodena životinja dinarskog krša. Oči su joj potpuno zakržljale i skrivene pod kožom.

Izduženo, sitno tijelo bijele je boje s  nijansama žute i ružičaste pa je zbog sličnosti s ljudskom kožom dobila ime čovječja ribica. Diše na tri načina: škrgama, plućima i kožom. Ima izvrstan njuh za pronalazak oskudne hrane. Životni vijek joj je i do 90 godina.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Na izvorištu Omble pronađena poznata endemska vrsta
Tijekom projekta ‘Speleološko i biospeleološko istraživanje izvorišta rijeke Omble’, koje se provodi od 8. do 14. kolovoza, istraživački međunarodni tim speleoronilaca pronašao je tri juvenilne jedinke čovječje ribice, za koju se od ranije, temeljem DNA analize vode, ustanovilo da obitav…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.