1 min. čitanja

U Nacionalnom parku Mljet utvrđeno gniježđenje preko 20 parova morskih vranaca

U Nacionalnom parku Mljet utvrđeno gniježđenje preko 20 parova morskih vranaca
Foto: NP Mljet

MLJET - Tijekom drugog ovogodišnjeg ornitološkog terena u NP Mljet glavni zadatak je bio pronaći i prebrojati sve parove morskog vranca u Parku. Obiđen je kompletan akvatorij Parka te je utvrđeno gniježđenje preko 20 parova morskih vranaca. U nekim gnijezdima su već bili izlegnuti ptići, dok su u drugima bila još jaja. Prstenovana su dva ptića.

Ponovno je zabilježen sredozemni galeb prstenovan kao ptić u gnijezdu 2007. godine te jedan klaukavac prstenovan u Parku 2014. godine. Također je pronađeno gnijezdo sivog sokola koji je jedna od vrsta prepoznatih kao bitne za NP Mljet.

Pravo uzbuđenje nastalo je u popodnevnim satima kad je na području Solina zabilježena plosnatokljuna njorka, Alca torda. Ovo je tek četvrto viđenje ove vrste u Hrvatskoj od 1909. godine, a prvo u povijesti u Parku.

Plosnatokljune njorke gnijezde od Francuske na sjever do Islanda i Grenlanda, dok ostatak godine provode na otvorenom moru. Ove su zime u više navrata viđane duboko u Mediteranu te postoji više stotina nalaza na mediteranskoj strani Italije, a ovaj nalaz je tek drugi u Jadranu, nakon viđenja 1 jedinke u veljači 2023. na Lošinju.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.