3 min. čitanja

U MORU PROMJENA Prva hrvatska sušačka gimnazija u Rijeci istražuje klimatske promjene

U MORU PROMJENA Prva hrvatska sušačka gimnazija u Rijeci istražuje klimatske promjene
Foto: Marinko Babić

RIJEKA – U sklopu Erasmus + projekta Studijsko istraživanje o klimatskim promjenama u EU, u prostoru Prve sušačke hrvatske gimnazije 13. prosinca 2021. godine otvorena je izložba podvodnih fotografija „U MORU PROMJENA“ autora Marinka Babića.

Izložba sadrži 24 fotografije i organizirana u suradnji s Udrugom Eko more iz Medulina, a tema su klimatske promjene, pojava termofilnih i invazivnih vrsta, ugrožene vrste, onečišćenje mora, ali predivni podvodni svijet sjevernog Jadrana.

Foto: Mara Babić

Kako klimatske promjene i globalno zatopljenje negativno utječu na populacije morskih organizama autor je objasnio na primjeru glavate želve (Caretta caretta). Kod ove vrste determinacija spola uvjetovana je okolišem, točnije temperaturom gnijezda u drugoj trećini embrionalnog razvoja. Temperatura pri kojoj je omjer spolova legla 1:1 naziva se pitvotalnom temperaturom i kod glavate želve ona iznosi 28,5 °C. Temperature iznad pivotalne daju ženske jedinke, a ispod pivotalne temperature nastaju muške jedinke. Veliko je pitanje kakva je sudbina organizama s temperaturnom determinacijom spola, hoće li se uspjeti prilagoditi novim uvjetima i hoće li dobiti utrku s globalnim promjenama koje se trenutno odvijaju neizmjerno velikom brzinom.

Foto: Marinko Babić

Istraživanje vidljivosti posljedica klimatskih promjena  kroz Erasmus+  projekt Studijsko istraživanje o klimatskim promjenama u EU povezalo je Galway Community College u Irskoj, IES Felix Muriel iz Riancha u Španjolskoj i Prvu hrvatsku sušačku gimnaziju u Rijeci u trogodišnju suradnju kroz mnoge aktivnosti.

Foto: Marinko Babić

U suradnji s partnerom, udrugom Eko Kvarner te Irish Wildlife Trust i Socedade Galega de Historia Natural učenici u svakoj zemlji istražuju 27 vrsta godišnje i predlažu načine njihove zaštite. 15 učenika bilo je na putovanju u Rianxu, Galicija gdje su se upoznali s lokalnim prirodnim resursima te mogućim ugrozama koje mogu biti potaknute klimatskim promjenama.

Foto: Arhiva PSHG

– Simulirali smo povišenje razine mora  (Dolazi more) pred svojom školom uz sudjelovanje stotinjak učenika kako bi upozorili na utjecaj koje globalno zatopljenje već danas ima na neke dijelove svijeta, posebice oceanske otočne skupine. Posjetili smo uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Delta, Vodovod d.o.o. koji se nalazi na nasipanom dijelu obale u samom centru grada i tretira preko 12.000.000 m3 vode godišnje – – poručuju iz ove škole.

Foto: Petar Miletić

Uskoro se očekuje izgradnja sljedeće faze koja će uključivati i biološko-kemijsku obradu vode. Kako bi osvijestili pozicije raznih država u svijetu vezano za ispuštanje CO2, korištenje fosilnih goriva te mjere za njihovo ograničavanje i potpuno smanjenje, prof. Matejčić Šimić održala je simulaciju sjednice UN-a o klimatskim promjenama. Prof. Josipović Florijan provela je atraktivnu laboratorijsku radionicu Boje jeseni  o pigmentima koji bojaju jesenje lišće

Foto: Marinko Babić

Sve ovogodišnje aktivnosti bit će predstavljene učenicima naše škole i drugih riječkih gimnazija  te partnerima u projektu na kombiniranom online diseminacijskom događanju 16. 12. u 12 h u Svečanoj dvorani OVE škole.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.