2 min. čitanja

U Makarskoj predstavljen novi Geoinformacijski sustav - Sve informacije o prostoru na jednom mjestu

U Makarskoj predstavljen novi Geoinformacijski sustav - Sve informacije o prostoru na jednom mjestu
Foto: Grad Makarska

MAKARSKA - Samo dvadesetak dana nakon predstavljanja web platforme Otvoreni grad, gradonačelnik Zoran Paunović u utorak je u gradskoj vijećnici predstavio i drugi veliki korak u procesu digitalizacije gradske uprave – predstavljanje Geoinformacijskog sustava (GIS) Grada Makarke.

Riječ je o objedinjenom grafičkom  prikazu niza korisnih informacija kao što su prostorno-planska dokumentacija, katastarske čestice, zeleni katastar, anagrafske oznake građevina, komunalna infrastrukturne svih instalacija te preglede javnih objekata i nekretnina u vlasništvu Grada kao i brojne druge podatke. Sustavu se od može pristupiti preko web stranice Grada Makarske.

- Ova gradska uprava nastavlja dalje s procesom digitalizacije na tragu onog što smo govorili i u predizbornoj kampanji: naša četiri stupa su digitalna, zelena, održiva i transparentna Makarska. Dakle, ovdje je riječ o digitalnoj Makarskoj i ovo je zapravo drugi veliki digitalni projekt koji predstavljamo u nešto manje mjesec dana. U kampanji smo obećali da će sve isplate iz proračuna biti vidljive i nedavno smo to realizirali u formi Otvorenog rada, a danas predstavljamo drugi veliki korak a to je GIS. Nije to ništa revolucionarno jer neki drugi gradovi već imaju ovaj sustav, no mislim da je za Makarsku ipak važan iskorak s obzirom na stanje koje smo zatekli - kazao je gradonačelnik.

- Geoinformacijski sustav je sustav za prikupljanje, pohranu, pretraživanje, analiziranje i prikazivanje prostornih podataka koji se stalno nadograđuje. Cilj je da građanima Makarske prostorni podaci budu dostupni brzo i jednostavno. Podaci su podijeljeni u nekoliko različitih slojeva kao što su promet, gradska imovina, groblja, prostorni planovi, komunalna infrastruktura, a bit svega je da nam sve informacije o prostoru budu na jednom mjestu - kazala je Maja Šalinović, viša savjetnica za geodeziju u Upravnom odjelu za razvoj Grada.

Kako sustav funkcionira novinarima je demonstrirao Silvio Bašić predstavnik izrađivača. Za prostornu plansku dokumentaciju građani mogu vidjeti planove koji su na snazi, namjenu za pojedina zemljišta, putem modula Street view Grada Makarske mogu ući u gotovo svaku ulicu, pretražiti se mogu sve grobnice na gradskim grobljima, prostore u vlasništvu grada Makarske, komunalnu infrastrukturu i opremu, zelene površine, parkirališta.

- Ovo što danas vidite je samo dio informacijskog sustava koji će biti dostupan građanima, a on je puno veći i širi, sa puno više funkcija koje pruža gradskoj upravi. Nekakav krajnji cilj je da građani ne budu samo promatrači nego da putem ove platforme sudjeluju u procesu, kroz sustav e-građanin, na način da bez obzira na kojem dijelu zemaljske kugle bili mogu sudjelovati u procesu koji ih se tiče, npr. u proceduri donošenja prostornog plana - istaknuo je Bašić napomenuvši da se podaci neprestano nadograđuju.

Odgovarajući na pitanja građana gradonačelnik  je pojasnio da će uvođenje GIS-a i objedinjavanje podataka na jednom mjestu u prvom redu dovesti do puno veće transparentnosti, a s vremenom do veće kontrole procesa i veće učinkovitosti gradske uprave.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.