>
  1 min. čitanja

U Luku Ploče uplovio najveći brod u povijesti luke – Orient Cavalier nosi više od 110.000 tona!

U Luku Ploče uplovio najveći brod u povijesti luke – Orient Cavalier nosi više od 110.000 tona!
Foto: MMPI / cpt. Joško Nikolić

PLOČE – U Luku Ploče jutros je na novi terminal za rasute terete uplovio brod Orient Cavalier. Radi se o najvećem brodu u povijesti pločanske luke, čija je dužina 255 metara, a nosivost 110.813 tona. Za usporedbu, najveći brod koji je do sad uplovio u pločansku luku, bio je nosivosti 80.000 tona.

Orient Cavalier je stigao iz australske luke Hay Point, odakle prevozi ugljen namijenjen željezari u Zenici.

– Dolaskom ovoga broda Luka će proslaviti puštanje u rad novoga terminala za rasute terete. Naime, nakon probnoga rada od 1. ožujka 2019. godine, terminal je s današnjim danom dobio uporabnu dozvolu. Novi terminal tehnološki i financijski, zasigurno je jedan od najznačajnijih projekata i investicija u sklopu realizacije Projekta integracije trgovine i transporta, čija je ukupna vrijednost oko 200 milijuna eura, a započet je 2005. godine uz suradnju Vlade RH, Svjetske banke, Lučke uprave Ploče i Luke Ploče d.d. – piše u priopćenju iz Luke Ploče.

Funkcija terminala odnosi se na povećanje kapaciteta za rasute terete na više od šest milijuna tona godišnje, a poboljšana prekrcajna tehnologija, duljina obale(365 m) i duboki gaz(18 m) rezultirat će porastom prometa u segmentu rasutih tereta. Zbog svega navedenog povećala se i konkurentnost luke, kao i ekološki standardi rukovanja teretom što omogućuje bolje pozicioniranje na tržištu.

– Terminal za rasute terete dio je postojećeg lučkog područja. Nalazi se na desnoj obali ušća kanala i ima površinu od 240.000 kvadratnih metara. Luka Ploče d.d. kao ovlaštenik koncesije sukladno potpisanom ugovoru s Lučkom upravom opremila je terminal potrebnom prekrcajnom i drugom opremom čija je vrijednost u prvoj fazi – izgradnje iznosila oko 40 milijuna eura. Opremanje terminala ugovoreno je i izvršeno s kineskom kompanijom CMBM. – naveli su još iz Luke Ploče.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.