U Labinu se grade dva šoping centra, a u Istri već sada uvelike fali radnika

LABIN - Već sada je problem naći radnike u turizmu, ali i u drugim djelatnostima. Gdje naći radnike za nove šoping centre?

U Labinu se grade dva nova šoping centra, jedan na mjestu bivše Tvornice 'Rade Končar' i drugi na ulazu u Labin.

Prvi najavljuje zapošljavanje 50 radnika, a drugi stotinjak. Završava se i Dom za starije koji će svoja vrata, kao i šoping centri, otvoriti sredinom godine. Svi zajedno trebali bi zaposliti dvjestotinjak radnika.

Pred vratima je i nova turistička sezona u kojoj ni do sada nije bilo dovoljno sezonske radne snage, ni s domaćeg, a pogotovo lokalnog tržišta rada, prenosi portal Labinština.info.

Odakle novi radnici? Investira li se bez planiranja kadrova, treba li više stipendirati, planirati i školovati u skladu s realnim potrebama gospodarstva, kakva je perspektiva? Naime, nedostatak radnika jedan je od najvećih problema hrvatskih poslodavaca.

Nije problem samo nedostatka radnika u turizmu, sve veći broj poslodavaca i izvan ove djelatnosti pribjegava uvozu radne snage iz BiH, Srbije, pa i prekooceanskih zemalja.

Činjenica je da je nemoguć napredak gospodarstva bez odgovarajućih radnika, no važno je voditi računa o kvaliteti, ne samo o kvantiteti. Kad je turizam u pitanju, zadnje dvije godine nije se gledala kvaliteta, već isključivo broj, jer se nije imalo vremena baviti kvalitetom.

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, kaže da su zakazale državne institucije.

Danas sve manje domicilnih radnika želi sezonski raditi u turizmu jer su uvjeti rada teški, a plaće značajno zaostaju za plaćama na istim poslovima u zapadnoeuropskim zemljama.

- U Austriji, Njemačkoj, Irskoj ili Italiji radnici na istim poslovima u turizmu imaju dva pa čak do četiri puta veća primanja nego što imaju u Hrvatskoj. Ne čudi zato da su mnogi, čak i stalni radnici, odselili u susjedne nam zemlje i tamo rade. Kada se uzme u obzir da su im naši poslodavci nudili čak i poticajne otpremnine čim su prešli 50. godinu, jer su već bili "stari" i "neproduktivni", po njihovom mišljenju. Često razmišljam što je bilo u glavama tih poslodavaca koji su ostvarivali enormne prihode i dobiti, a nisu htjeli povećavati plaću. Ne mogu to shvatiti, jer svatko tko je imao zrna soli u glavi znao je da će čim uđemo u EU i čim se radnici budu mogli kretati unutar EU otići tamo gdje će ih više platiti - kaže Cvitić.

PROČITAJTE JOŠ:

Najtraženiji u 2022. bili su prodavači, konobari, kuhari, skladištari, ali i knjigovođe
Potražnja na hrvatskom tržištu rada na povijesno je najvišim razinama, a najtraženiji su radnici nižih kvalifikacija te onih sa srednjom stručnom spremom. Najveći deficit postoji u trgovini i ugostiteljstvu, ali nedostaju također knjigovođe. Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za 2022. poka…