1 min. čitanja

U kući Bukovac projekcija filma ‘Vlaho Bukovac – kozmopolitski Hrvat’ - 100. obljetnica njegove smrti

U kući Bukovac projekcija filma ‘Vlaho Bukovac – kozmopolitski Hrvat’ - 100. obljetnica njegove smrti
Foto: Muzeji i galerije Konavala

CAVTAT - U četvrtak, 13. listopada 2022. godine u 18 sati, povodom obilježavanja 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca, u Kući Bukovac prikazat će se dokumentarni film Vlaho Bukovac – Kozmopolitski Hrvat, nastao u produkciji Matice hrvatske 2012. godine.

Kuća Bukovac rodna je kuća i muzej Vlaha Bukovca (Cavtat, 1855. – Prag, 1922.), jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara i začetnika hrvatskog modernog slikarstva. Tijekom svog kozmopolitskog života, provedenog u Americi i europskim gradovima, Bukovac se često vraćao kući, gdje je ostavio velik dio svojih djela.

Bukovčeva rodna kuća tipična je građanska kuća s kraja 18. i početka 19. stoljeća, kamena dvokatnica s manjim vrtom na južnoj pročelnoj strani i prostranim stražnjim vrtom na sjeveru.

U filmu se mogu vidjeti kadrovi istoimene izložbe otvorene u Den Haagu 2009. godine, a kasnije i u Klovićevim dvorima u Zagrebu te snimci iz Kuće Bukovac.

Foto: Muzeji i galerije Konavala

Za izložbu održanu u haškom Gemeentemuseumu organizacijsku pomoć pružila je Moderna galerija i tadašnja ravnateljica Biserka Rauter Plančić. Benn Tempel, ravnatelj Geementemusuma, Biserka Rauter Plančić i Igor Zidić autori su izložbene koncepcije, dok je autor teksta u katalogu Igor Zidić.

Uz projekciju filma, kustosica Helena Puhara reći će par uvodnih riječi o samoj izložbi - najavljuju iz Muzeja i galerija Konavala.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.