2 min. čitanja

U Kući Bukovac otvorenje izložbe “Milom Cavtatu uspomena”

U Kući Bukovac otvorenje izložbe “Milom Cavtatu uspomena”
Foto: Kuća Bukovac

KONAVLE - Povodom 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca u Kući Bukovac u četvrtak, 3. studenog 2022. godine u 19 sati otvara se izložba Milom Cavtatu uspomena – Vlaho Bukovac u kolektivnoj memoriji Cavtata, javljaju iz Muzeja i galerija Konavala.

Foto: Kuća Bukovac

Kuća Bukovac rodna je kuća i muzej Vlaha Bukovca rođenog u Cavtatu 1855. Jedan je od najznačajnijih hrvatskih slikara i začetnika hrvatskog modernog slikarstva koji je umro u Pragu 1922. Tijekom svog kozmopolitskog života, provedenog u Americi i europskim gradovima, Bukovac se često vraćao kući, gdje je ostavio velik dio svojih djela.

Foto: Općina Konavle

Bukovčeva rodna kuća tipična je građanska kuća s kraja 18. i početka 19. stoljeća, kamena dvokatnica s manjim vrtom na južnoj pročelnoj strani i prostranim stražnjim vrtom na sjeveru. U sklopu Muzeja i galerija Konavala, ponovno je otvorena za javnost 2004. godine.

Ovom izložbom namjera je predstaviti Bukovčeva djela koja je, kao dar i uspomenu, ostavio rodnom Cavtatu. Prvenstveno je riječ o slikama i scenografskim kompozicijama poklonjenim cavtatskim crkvenim institucijama, župnoj crkvi sv. Nikole i franjevačkoj crkvi Gospe od Snijega.

Za mjesni društveni prostor novoosnovanog društva Epidaur, kasnije prostorije društva Zora, Bukovac je naslikao veliku kompoziciju nazvanu Karneval u Epidaurusu. To će biti rijedak portret gotovo čitavog mjesta, barem onih stanovnika koji su svojim društvenim, političkim ili kulturnim angažmanom zadužili Cavtat s kraja 19. stoljeća, a za koji se u Kući Bukovac čuva nekoliko skica u olovci.

Cavtat je bio čest motiv Bukovčevih slika još od najranijih vremena. Povezanost s rodnim krajem osjeća se još od prve sačuvane vedute koju je mali Biagio Fagioni naslikao s otprilike jedanaest godina, a kasnije ponavljao iz raznih perspektiva.
Milom Cavtatu uspomena posveta je koju Bukovac bilježi na slici evanđelista Ivana, koju ćete imati priliku vidjeti, uz ostale evanđeliste, izloženu prvi put izvan svoje matične pozicije u svetištu crkve sv. Nikole.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.