1 min. čitanja

U Kotor sutra uplovljava mega kruzer – prvi otkako je počela pandemija

U Kotor sutra uplovljava mega kruzer – prvi otkako je počela pandemija
Foto: Pixabay

KOTOR – Nakon godinu i pol dana pauze, u crnogorski Kotor sutra uplovljava prvi mega kruzer – 228 metara dug brod Viking Venus kompanije Viking Ocean Cruises.

Velika je to vijest za crnogorski turizam, a posebice za Luku Kotor, koju je pandemija posebno pogodila budući da su se prihodi luke oslanjali na dolaske svjetskih kruzera, kojih nije bilo više od godinu dana, piše Boka News.

– Menadžment i zaposleni čine sve što je u njihovoj moći da bi izašli na kraj s teškom situacijom. Zaposleni u luci koji su također shvatili ozbiljnost situacije, dali su svoj doprinos tako što su se odrekli četrdset posto svojih zarada da bi Luka mogla preživjeti ovo turbulentno razdoblje – kazala je predsjednica Odbora direktora Luke Kotor Ljiljana Popović Moškov.

Dolazak kruzera najavljen je za lipanj, no i dalje ih nema. Iz Luke Kotor kažu da je s pravne strane sve riješeno te da se čekaju odgovori stranih država, pogotovo Italije odakle dolazi najveći broj kruzera.

– Luka je potpuno spremna primiti kruzere, protokoli su doneseni u skladu sa zakonskom regulativom. Uputili smo note svim državama kod kojih smo bili na crvenoj listi za skidanje s te liste kako bi omogućili kruzerima da uplovljavaju i kod nas. Taj dopis je upućen i države imaju svoje protokole – kaže Popović Moškov koja očekuje da strane zdravstvene institucije i službeno skinu Crnu Goru sa crvene liste.

U Luci Kotor očekuju pomoć od resornih ministarstava u rješavanju dva ključna troška.

– Riječ je o koncesiji za korištenje obale i za pilotažu, koje iznose po 250.000 eura. Pola milijuna eura za nas je veliko fiksno opterećenje i tu smo pregovarali kako da se pomogne Luci – poručila je Popović Moškov.

Da bi završili poslovnu godinu bez gubitaka, potrebno je barem 60 uplovljavanja kruzera. Kako ne bi sav prihod ovisio o kruzing industriji, iz kompanije su najavili da će se posvetiti i razvoju marine.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.