2 min. čitanja

U Kostreni održan treći 'Diversnight' noćni zaron

U Kostreni održan treći 'Diversnight' noćni zaron
Foto: ScubaGene

U Kostreni je proteklog vikenda, u organizaciji RŠ „ScubaGene“, održan treći Diversnight noćni zaron kao dio međunarodnog Diversnight noćnog zarona koji se svake godine održava prve subote u 11. mjesecu.

Foto: ScubaGene

Već 18. godina u sklopu Diversnight događanja ronioci diljem svijeta kreću zaron u isto vrijeme, a Hrvatska je, sa jednom prijavljenom lokacijom i to onom u Kostreni, sudjelovala već treću godinu za redom usprkos nepredvidivim vremenskim prilikama.

Iako je cijela subota izgledala kao idealna za noćni zaron, uz spuštanje mraka odiglo se i jugo, pa je tako zaron zbog vremenskih uvjeta i sigurnosnih razloga, pomaknut sa 20:23 na 18:00 sati, no rezultati su ipak priznati, pa je tako službenabrojka iz Hrvatske 15.

Foto: ScubaGene

- I ove su godine uz ronioce iz raznih dijelova Hrvatske zaronili i gosti iz susjedne Slovenije, uz veliku kopnenu podršku brojnih kolega i ostalih prisutnih, a nakon zarona, druženje je u dobrom raspoloženju nastavljeno uz neizostavnu DiversNight tortu koju nam ove godine poklonila Općina Kostrena i nagradnu igru u sklopu koje smo poklonili i originalnu Kostrensku tortu, također dar Općine Kostrena. Ovom prilikom također se zahvaljujemo i TZ Kostrena na simboličnim darovima za sve prisutne - zahvalili su se organizatori.

Foto: ScubaGene

Osim u Hrvatskoj, zaronilo se na još 153 lokacije u 24 zemlje svijeta, među kojima su i Australija, Južna Afrika, Grenland, Island, Meksiko, Egipat, Filipini, Tajland, Farski otoci, Indonezija, Kanada, kao i mnoge europske zemlje. Ronilo se u rijekama, jezerima, morima, kamenolomima, odnosno gdje god je moguće i dozvoljeno ronjenje (ovisno o zemlji i prijavljenoj lokaciji), ali i u najdubljem europskom bazenu „DeepSpot“, Mszczonów, Poljska.

Okupljanje ronioca pod imenom „Diversnight“ prvi puta je održano 2005. godine na nekoliko ronilačkih lokacija u Norveškoj kao ideja zbližavanja ronioca koji nemaju „buddija“ ili koji žive na područjima gdje nema ronilačkih centara. Ubrzo su se ideji pridružile prvo susjedne Danska i Švedska da bi s vremenom Diversnight prerastao u globalni noćni zaron koji se, kako smo već spomenuli, ove godine održao po 19. puta.

Sam noćni zaron uvijek započinje prema broju godine (Diversnight2023 - 20:23 po lokalnom vremenu), a nakon zarona obavezno se servira i Diversnight torta prema ideji začetnice Diversnighta, norvežanki Tone Svee Dahl.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.