1 min. čitanja

U Kostreni održan tradicionalni događaj za ronioce - Diversnight

U Kostreni održan tradicionalni događaj za ronioce - Diversnight
Foto: Scubagene

KOSTRENA - U Kostreni je, u organizaciji škole ronjenja „ScubaGene“  održan drugi Diversnight kao dio globalnog Diversnight eventa koji se svake godine  održava prve subote u 11. mjesecu.

Već 18. godina u sklopu Diversnight eventa ronioci diljem svijeta zaranjaju u isto  vrijeme, a Hrvatska je, sa jednom prijavljenom lokacijom i to onom u Kostreni, sudjelovala drugu godinu za redom.

Nakon cjelodnevne bure vrijeme nam je ipak bilo naklono, pa je tako 18 ronioca (što  je i službeni broj poslan glavnom organizatoru u Norvešku) zaronilo uz podršku  kolega sa kopna, a nakon zarona druženje se nastavilo uz roštilj i neizostavnu  „Diversnight“ tortu.

Osim u Hrvatskoj, u 20:22 (po lokalnom vremenu) zaronilo se na još 150 lokacija u  25 zemalja svijeta, među kojima su i Australija, Južna Afrika, Grenland, Saudijska Arabija, Meksiko, Egipat, SAD, Tajland, Faroe otoci, Brunei, Kanada, kao i mnoge  europske zemlje.

Foto: Scubagene

Ronilo se u rijekama, jezerima, morima, kamenolomima, odnosno gdje god je  moguće i dozvoljeno ronjenje (ovisno o zemlji i prijavljenoj lokaciji), ali i u  najdubljem europskom bazenu „DeepSpot“ u Varšavi, Poljska.

Okupljanje ronioca pod imenom „Diversnight“ prvi puta je održano 2005. godine na nekoliko ronilačkih lokacija u Norveškoj kao ideja zbližavanja ronioca koji nemaju  „buddija“ ili koji žive na područjima gdje nema ronilačkih centara. Ubrzo su se ideji  pridružile prvo susjedne Danska i Švedska da bi s vremenom Diversnight prerastao  u globalni event koji se, kako smo već spomenuli, ove godine održao po 18. puta.

Sam noćni zaron uvijek započinje prema broju godine (Diversnight2022 - 20:22 po  lokalnom vremenu), a nakon zarona, uz roštilj i nagradnu igru, servira se i  Diversnight torta prema ideji začetnice Diversnighta, norvežanki Tone Svee Dahl.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.