3 min. čitanja

U Kornate uplovila jedna od najvećih jahti na svijetu, 85 metara dugačka i 150 milijuna dolara vrijedna Vibrant Curiosity

U Kornate uplovila jedna od najvećih jahti na svijetu, 85 metara dugačka i 150 milijuna dolara vrijedna Vibrant Curiosity
Foto: Vessel Finder

Forbes kaže da je tajkun (88) težak 31 milijardu dolara, a 85-metarsku jahtu platio je 150 milijuna dolara i nikad ju ne renta

U Kornate, na otok Žut, uplovila je jedna od najvećih jahti na svijetu, 85 metara dugačka i 150 milijuna dolara vrijedna Vibrant Curiosity.

Foto: Wikimedia

Vlasnik joj je njemački multimilijarder Reinhold Wurth, kojeg nazivaju i “kraljem vijaka” jer se obogatio prodajući ih te je pokrenuo lanac tvornica i trgovina diljem svijeta, uključujući i logističko-administrativni centar u Hrvatskoj, u Velikom Trgovišću. Ovaj 88-godišnji poduzetnik čije je bogatstvo, prema Forbesovoj ovogodišnjoj procjeni, oko 31.6 milijardi dolara, obožava ljeta provoditi na Jadranu i to baš na svojoj jahti koja je prava ljepotica.

Sam prizor na nju zasjenio je sve druge, prekrasne i skupocjene brodove vezane u marini na Žutu, a konstruirana je samo za njega te je zbog svog dizajna i specifikacija dobila više prestižnih nautičkih nagrada, piše Jutarnji.

Dovršena je 2009. Izgrađena je u nizozemskom brodogradilištu u Alblaserdamu, a interijer je osmislila talijanska dizajnerska kuća Nuvolari Lenard. Svaki je detalj pomno napravljen.

Foto: Vessel Finder

Jahta tako, unatoč svojoj impozantnosti, ima kabina za samo 18 gostiju i to u devet vrhunski i luksuzno opremljenih apartmana od kojih je jedan VIP, za Wurtha koji na njoj plovi čim ulovi vremena. Svaka kabina, osim što je opremljena vrhunskim namještajem, ima i veliku hidromasažnu kadu, a kako bi se gostima osigurala maksimalna udobnost o njih 18 brine čak 26 članova posade.

Reinhold Würth, kojega nazivaju i tajkunom vijaka, inače je poznati njemački biznismen koji je s 19 godina preuzeo skromnu očevu tvrtku i od nje napravio svjetski poznatu kompaniju Adolf Würth Group, danas svjetsku korporaciju za proizvodnju vijaka. Morsku ljepoticu Vibrant Curiosity, uz helidrom, krasi i 4680 konjskih snaga, a može razviti brzinu od 18,5 čvorova. Zanimljivo je da je mladi Reinhold školovanje napustio sa samo 14 godina i odmah počeo pomagati ocu u poslu, a on je pet godina kasnije preminuo i mladić je morao preuzeti posao u svoje ruke. Od njega je napravio carstvo.

To je jedna od najvećih njemačkih tvrtki koja ne kotira na burzi, a osim prodaje, bave se i istraživanjem, razvojem, a godišnje prijave 60-ak patenata. Reinhold Würth upravljanje biznisom preuzeo je 1954. sa svega 19 godina, nakon prerane očeve smrti.

Prvu stranu podružnicu kompanije pokrenuo je 1962. u Nizozemskoj, a slijedile su Švicarska, Austrija i Italija. Atlantik je “prešao” 1969. godine započevši poslovanje i na američkom tržištu. U Hrvatskoj je ova golema njemačka korporacija počela poslovati prije 28 godina. Danas imaju više od pedeset tisuća kvadrata zemljišta i 35.000 kupaca.

Osim što je iznimno snalažljiv i uspješan poduzetnik, Wurth je i svjetski poznat kolekcionar umjetnina. Prema nekim izvorima, posjeduje više od osamnaest tisuća umjetničkih djela, među kojima su i ona najpoznatijih slikara svih vremena poput Pabla Picassa i Edwarda Muncha.

Imali smo prilike svjedočiti kako je mali crni helikopter poletio i kroz manje od dva sata vremena se vratio na brod. Ne znamo je li vlasnik jahte “skoknuo” na ručak ili kakav sastanak, jer na ovakvim je jahtama maksimalna diskrecija izuzetno bitna.

No, sve to itekako košta pa se procjenjuje da samo na održavanje broda godišnje troši između deset i petnaest milijuna dolara. Ako se zna da je 2021. njegova tvrtka imala prihod od 17 milijardi dolara, nije nešto posebno. Stoga nije čudno što jahta nikad ne ide u najam (što je inače praksa nekih bogataša koji na taj način olakšavaju održavanje tog “skupog sporta”). Jahta je rezervirana samo za obitelj, suprugu Carmen Wurth, nasljednike Benjamina Wurtha i Sebastiana Wurtha te njihovu djecu, kao i prijatelje.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.