2 min. čitanja

U Korčuli obilježen Međunarodni dan Mediterana

U Korčuli obilježen Međunarodni dan Mediterana
Foto: Centar za kulturu Korčula

KORČULA - Centar za kulturu Korčula i Gradski muzej Korčula obilježili su 28. studenoga 2022. Međunarodni dan Mediterana u Korčuli bogatim kulturnim programom. Učenici  trećih i četvrtih razreda Osnovne škole Petra Kanavelića Korčula s područnim odjeljenjima iz Lumbarde i Smokvice te učenici Srednje škole Petra Šegedina iz Korčule posjetili su brodograditeljsku zbirku u Gradskome muzeju Korčula gdje im je Vicko Marelić, voditelj Marko Polo Interpretacijskog centra, održao predavanje o korčulanskoj brodogradnji i obilježavanju Međunarodnog dana Mediterana.

Učenici srednje škole su s profesoricom Ines Peručić Blitvić  u Gradskome mueju prezentirali kratka videa snimljena na temu "Upotrijebite 5 osjetila i pokažite što za vas znači Mediteran" i na taj način se pridružili međunarodnoj online kampanji za obilježavanje Dana Mediterana.

Foto: Centar za kulturu Korčula

Nakon posjete Gradskome muzeju učenici su posjetili i izložbu "Korčulanska drvena brodogradnja" postavljenu u korčulanskoj lođi iz 15. stoljeća gdje su im autori izložbe Dušan Kalogjera i Lana Filippi Brkić približili povijest korčulanske drvene brodogradnje od 13. do kraja 20. stoljeća. Učenici su zainteresirano slušali o korčulanskim brodograditeljima, pomorcima i svim ostalim zanatlijama vezanima uz brodogradnju i velikim jedrenjacima izgrađenima u Korčuli koji su plovili svim morima svijeta. Zahvaljujući njima Korčula je uvijek bila dio svjetskih tokova i dio Mediterana. Ravnateljica Centra za kulturu Lana Filippi Brkić održala im je i predavanje o važnosti obilježavanja Dana Mediterana u Korčuli i jačanju mediteranskog identiteta i suradnje među državama Sredozemlja.

Dan Mediterana je godišnji spomen na utemeljenje Barcelonskog procesa 28. studenoga 1995. kada su ministri vanjskih poslova EU i 12 zemalja južnog i istočnog Mediterana održali konferenciju i potpisali sporazum o pokretanju Procesa euromediteranskog partnerstva. Barcelonski proces rođen je iz ideje da se mediteranska regija pretvori u zajednički prostor za mir, stabilnost, sigurnost i zajednički socio-ekonomski napredak i dijalog među narodima.

Kroz Hrvatsku mrežu za suradnju na Euro-Mediteranu, jedan od važnijih ciljeva je upravo očuvati hrvatsku obalu Jadranskog mora kao dijela Mediterana, kao i kulturu i tradiciju, za buduće generacije.

Lana Filippi Brkić

PROČITAJTE JOŠ:

DAN JE MEDITERANA Korčula planira zanimljiv program
KORČULA - Dan Mediterana obilježava se svake godine 28. studenog u više država s ciljem promoviranja zajedničke baštine Sredozemlja. Na početku ovog desetljeća, 42 države članice organizacije Union pour la Mediterranee (Unija za Mediteran) proglasile su ovaj datum u studenom službenim Danom Mediter…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.