U Kaštelima se pojavile meduze kakve su istarskim ribarima stvarale velike probleme

KAŠTEL GOMILICA - Čitatelj nam šalje fotografiju meduze koja je u prvoj polovini godine velike probleme stvarala ribarima na sjevernom Jadranu, posebno u Istri i Tršćanskom zaljevu. Fotografije su nastale u Marini Kaštela, u Kaštel Gomilici.

Radi se, naime, o vrsti zvanoj morska pluća (Rhizostoma pulmo). Jedna je od većih u Jadranu, može biti i 10 kg teška. Nije rijetka u Jadranu, a njeni žarnjaci su dovoljno slabi da jedino alergičnim osobama mogu izazvati blago crvenilo kože.

Foto: Čitatelj

– Morska pluća kroz svoj životni stadij, koji traje mjesec do mjesec i pol dana, žive i na dnu i u moru. Imaju nekoliko stadija, prvo je riječ o ličinki koja postaje polip na dnu, onda polip opet ispušta male larve, one se pretvaraju u meduze koje plutaju, i zatim opet kreće sve ispočetka. Pojedini dijelovi tog ciklusa, u kojem mi primjećujemo samo ovu fazu kad je meduza, ovise o više faktora, najviše o temperaturi, količini hrane i kisiku. Promjena tih faktora može biti okidač za masovno razmnožavanje – tvrdi Barbara Sladonja iz Centra za invazivne vrste porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Najezda žarnjaka u Istri – Ribarske mreže napunjene morskim plućima | | Morski HR
Velike količine meduza, najvjerojatnije morskih pluća, okupirale su sjeverozapadnu obalu Istre. Biolozi tvrde da masovna pojava ovih žarnjaka u zimskim mjesecima nije uobičajena pojava, a njihova
VIDEO Ovu meduzu zovu morska pluća i jedna je od najvećih u Jadranu | | Morski HR
Meduza zvana morska pluća (Rhizostoma pulmo) jedna je od većih u Jadranu, može biti i 10 kg teška. Nije rijetka u Jadranu, a njeni žarnjaci su dovoljno slabi da jedino alergičnim osobama mogu izazvati