2 min. čitanja

FOTO U Jadranu snimljeni glavati dupini!

FOTO U Jadranu snimljeni glavati dupini!
Foto: Institut Plavi Svijet

Tijekom cjelodnevnih potraga članova Institua Plavog svijeta za Cuvierovim kljunastim kitovima u južnom Jadranu susreli su i druge vrste kitova i dupina, objavili su. Jedna od njih je i glavati dupin.

Skupinu od 15tak jedinki susreli su zapadno od Dubrovnika. Radoznalo su im se približili i omogućili da naprave ove fantastične fotografije!

Glavati dupini rasprostranjeni su po cijelom svijetu u umjerenom i tropskom pojasu. Pojavljuju se i u cijelom Sredozemnom moru i u južnom Jadranu. Borave u područjima kontinentalnog slaza gdje se naglo povećava dubina, uz podvodne kanjone i grebene gdje su dubine od 500 do 2.500 m.

Uglavnom se hrane lignjama i drugim glavonošcima. Glavati dupini narastu do 4 m u dužinu te imaju između 300 i 500 kg. Mladunci, dugi nešto više od metra kad se okote, imaju jednobojnu tamno sivu kožu koja tijekom odrastanja postaje tamna, gotovo crna, a kako stare postaje sve svjetlija.

Tijekom života glavati dupini na koži i leđnoj peraji nakupljaju izražene ožiljke. Kod starijih jedinki ponekad je teško znati uzrokuje li gotovo bijelu boju starost ili velika količina ožiljaka. Ožiljke uzrokuju ogrebotine od zuba tijekom društvenih interakcija, plijen ili paraziti.

U područjima u kojima se istraživanja provode duže vrijeme utvrđeno je kako životinje uglavnom ne napuštaju mjesta obitavanja. Vjerujemo stoga kako ćemo ove glavate dupine vidjeti ponovo!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.