2 min. čitanja

U Grčkoj i Indoneziji snažni potresi - Indonezija broji desetke mrtvih!

U Grčkoj i Indoneziji snažni potresi - Indonezija broji desetke mrtvih!
Foto: Twitter / Screenshot

Najmanje 46 ljudi je poginulo i najmanje 700 je ozlijeđeno u potresu magnitude 5.6 koji je pogodio indonezijsku pokrajinu Zapadnu Javu. Potres magnitude 6 po Richteru pogodio je I Kretu u Grčkoj rano u ponedjeljak, objavio je Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Epicentar potresa u Indoneziji bio je oko 75 kilometara jugoistočno od Jakarte, na dubini od 10 kilometara, objavio je meteorološki i geofizički zavod BMKG, dodavši da nema opasnosti od tsunamija.

Potres se nekoliko sekundi osjetio u indonezijskoj prijestolnici Jakarti u ponedjeljak. Neki su se evakuirali iz ureda u središnjoj poslovnoj četvrti, dok su drugi izvijestili da su osjetili podrhtavanje zgrada i uočili pomicanje namještaja, rekli su svjedoci Reutersa.

Američki geološki institut (USGS) zabilježio je potres magnitude 5,4 po Richteru.

Upozorenje za tsunami u Grčkoj

Hipocentar potresa dogodio se na dubini od 80 km. Američki geološki zavod (USGS) javio je da se potres magntude 5.5 dogodio 64 km sjeverozapadno od ljetovališta Fri na otoku Kasosu. Nije poznato da je potres prouzročio stradanja ljudi.

Ipak, bilo je upaljeno upozorenje na tsunami, a EMSC je savjetovao mještane da napuste područje obale te pronađu povišeno mjesto. S druge strane, od tog snažnijeg potresa područje je pogodilo i devet aftershockova od čega su dva bila jača od 3 po Richteru.

Inače, kako je podsjetio i EMSC ovo je područje, a govorimo o onom u krugu od 300 km od Sitie, preživjelo nekoliko snažnih potresa. Tako je 29. lipnja 1926 godine u potresu jačine 8 po Richteru poginulo 110 ljudi, 23. travnja 1933. godine onaj jačine 6.6 po Richteru usmrtio je njih 74, a posljednji snažan potres, jakosti 7.2 po Richteru dogodio se 25. travnja 1957. godine. Tada je poginulo 67 osoba.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.