1 min. čitanja

U Gradski muzej Korčula stižu fosilni ostaci zuba izumrle ribe

U Gradski muzej Korčula stižu fosilni ostaci zuba izumrle ribe
Foto: Branko Jalžić,

KORČULA – U Gradski muzej Korčula jutros stižu obrađeni fosilni ostaci zubi ribe iz reda Pycnodontiformes koji su izvađeni iz Borovčeve jame u Postrani u Žrnovu.

Izvadili su ih speleolozi Damir Basara, Branko Jalžić i Milan Vojinović. Fosilni ostaci značajni su za proučavanje geološke prošlosti Korčule. Stručno su obrađeni u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu, a tim za obradu predvodili su viši kustos Dražen Japundžić i muzejska savjetnica Sanja Japundžić.

Kako navode u stručnoj obradi, ribe iz reda Pycnodontiformes živjele su u plitkomorskim prostorima tijekom većeg dijela mezozoika, u rasponu od 175 milijuna godina. Njihovi fosilni ostaci pronađeni su u cijelom svijetu, u naslagama od trijasa do eocena kada su izumrle. Prepoznatljive su po lateralno spljoštenom tijelu i dobro razvijenom zubalu koje se sastojalo od nekoliko nizova zaobljenih zubiju s debelim caklinskim površinama. Obzirom na nevelik broj fosila piknodontnih riba, svaki novi nalaz, pa i ovaj s Korčule, vrijedan je dokaz o njihovoj rasprostranjenosti i važan znanstveni podatak.

Ujedno, u Arheološkoj zbirci Gradskog muzeja Korčula pohranit će se arheološki nalazi otkriveni slučajno tijekom dosadašnjeg istraživanja špilje Pišurke, te se očekuje njihova daljnja stručna obrada.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.