3 min. čitanja

U Dubrovniku svečano otvorena izložba vrijedna milijun eura

U Dubrovniku svečano otvorena izložba vrijedna milijun eura
Foto: Grad Dubrovnik

DUBROVNIK - Izložbu Andy Warhol: Ja sam niotkud – djela iz zbirke Muzeja moderne umjetnosti iz Medzilaborca svečano je otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

– Dubrovačko-neretvanska županija od 2017. godine ima suradnju sa slovačkom regijom Prešov. Ta suradnja se manifestirala u razmjeni iskustava, projektima s mladima, u suradnji javnih ustanova za održavanje zaštićenih dijelova prirode. Rodila se ideja, budući da je regija Prešov domovina Warholovih roditelja i mjesto muzeja Andyja Warhola u Slovačkoj da se organizira izložba ovog velikog svjetskog umjetnika u Dubrovniku – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Foto: Grad Dubrovnik

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković obratio se nazočnima i kao izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića.

– Izuzetno smo ponosni što u Gradu Dubrovniku imamo priliku ugostiti i predstaviti javnosti radove svjetski poznatog umjetnika Andy Warhola – rekao je i dodao kako je Warhol bio daleko ispred svoga vremena.

Foto: Britanicca / Pinterest

– Warhola svi smatramo Amerikancem, ikonom američke pop art kulture pa nam ova izložba više govori i o njegovom podrijetlu i korijenima. Naime, iako je rođen u Americi njegovi su roditelji s područja današnje Slovačke migrirali tek nekoliko godina prije njegovog rođenja. Stoga imamo poveznicu s Europom, Slovačkom, regijom Prešov i našom Županijom, te gradom – naveo je Franković.

Veleposlanica Slovačke Republike u RH Hana Kováčova rekla je da joj je iznimno drago biti večeras u Dubrovniku. Dodala je kako joj se ostvario san budući da je, od dolaska u Hrvatsku, željela dovesti izložbu Andyja Warhola u našu domovinu.

Tonko Smokvina, ravnatelj umjetničke galerije Dubrovnik, smatra kako ovaj događaj ima poseban značaj za Umjetničku galeriju, ali i za cijeli Dubrovnik.

– Ovo je jedna dugo očekivana izložba, izložba jednog od utemeljitelja pop-art umjetnosti u svijetu, a napokon je stigla u Dubrovnik. Ovakva nam imena ne dolaze često, a Warhol se ipak pridružio velikim svjetskim imenima koja su se kod nas izlagala. Dovođenje velikih imena u naš Grad nešto je čemu ova galerija teži te se nadamo da će u budućnosti biti još sličnih izložbi – rekao je Smokvina, prenosi DUlist.

Izložba djela velikog Andyja Warhola u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik
Izložbu jednog od utemeljitelja pop-arta u svijetu, Andyja Warhola organizira Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik i Muzejom moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu iz Slovačke. Izložba pod nazivom Andy Warhol: Ja sam niotkud – djela iz z…

– Izložene su slike iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina te se na slikama može vidjeti Marilyn Monroe i brojni drugi portreti poznatih osoba. Mogu se vidjeti i slike povezane s religijom koje je Warhol interpretirao na svoj način. Ovo je naša prva izložba u Dubrovniku i pripremili smo veliki broj Warholovih slika – rekao je Martin Cubjak, suorganizator i kustos izložbe. Dodao je da su izložene radove kupili u veljači u New Yorku, ali ih nikada nisu predstavili jer se muzej u Slovačkoj rekonstruira.

– Zanimljivi su artefakti koje ćemo predstaviti u izložbi. Tu ubrajamo crteže njegove majke, fotografije iz njegove mladosti, košuljicu te putovnicu njegove majke. Ostale dvije cjeline koje će biti prikazane ovom izložbom su grafike i kultne ličnosti. Upravo on je probudio konzumerističko društvo ne samo u Americi, već i u Europi – rekla je Jelena Tamindžija Donnart, voditeljica projekta i jedna od kustosica izložbe.

– Studio soba, zamišljena je kao tvornica u kojoj je Warhol radio i gdje je pozivao brojne ljude, modele, glumce, pjevače. Sve one koji su kasnije postali kultne ličnosti tog vremena u Americi – dodala je Tamindžija Donnart.

Partneri izložbe su Dubrovačko-neretvanska županija, Umjetnička galerija Dubrovnik i Muzej moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu.

Izložbu podržavaju Prešov regija, Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije i Zračna luka Dubrovnik.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.