1 min. čitanja

U Dubrovniku otvoren Međunarodni samit o obnovljivim izvorima energije i simpozij agronoma

U Dubrovniku otvoren Međunarodni samit o obnovljivim izvorima energije i simpozij agronoma
Foto: Boris Kačan

DUBROVNIK - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s posebnim savjetnikom Ivom Grgićem i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u nedjelju, 12. veljače 2023. godine, u Dubrovniku u nazočnosti zastupnice u Hrvatskom saboru Marijane Petir, gradonačelnika Grada Dubrovnika i zastupnika u Hrvatskom saboru Mate Frankovića, državnih tajnika Frane Matušića i Marija Šiljega, župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića te ostalih uvaženih uzvanika i predstavnika akademske i stručne zajednice sudjelovala na otvorenju Međunarodnog samita o obnovljivim izvorima energije te 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma, a zatim i na panel raspravi o postizanju održivih ciljeva.

Vučković je tijekom panela istaknula kako Hrvatska u 2022. bilježi značajan rast poljoprivrednih površina u ekološkom uzgoju, približno 123 tisuće hektara, što je rast od 15% u posljednje dvije godine. Naglasila je kako će se u novom razdoblju provoditi mjere usmjerene rastu ekološke poljoprivrede, pri čemu cilj nije samo rast površina, već i proizvodnja zdrave hrane priuštive svim građanima.

U nastavku panela bilo je riječi o važnoj ulozi obnovljivih izvora energije i smanjenju ovisnosti o uvoznim energentima. Istaknuto je kako je za projekte ulaganja u obnovljive izvore energije iz Programa ruralnog razvoja do danas isplaćeno više od 21 milijuna eura, a kroz gotovo 3,8 milijarde eura vrijedan Strateški plan osiguran su daljnje investicije uz 30 milijuna eura potpore isključivo za korištenje obnovljivih izvora energije.

Posebna novost je i planirana operacija u okviru nedavno odobrenog programa za ribarstvo i akvakulturu koja predviđa vise od 10 milijuna eura za razvoj kapaciteta za preradu otpada i nusproizvoda u sektorima ribarstva i akvakulture.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.