1 min. čitanja

U Dubrovniku osnovana Dubrovačka traversa – nova Lokalna akcijska grupa (LAG) na području Dubrovačko-neretvanske županije

U Dubrovniku osnovana Dubrovačka traversa – nova Lokalna akcijska grupa (LAG) na području Dubrovačko-neretvanske županije
Foto: Grad Dubrovnik

DUBROVNIK - U organizaciji Grada Dubrovnika, Općine Konavle, Općine Župe dubrovačke, Općine Dubrovačko primorje i Regionalne agencije DUNEA, u srijedu, 26. listopada u prostorijama Studentskog doma u Dubrovniku, održana je Osnivačka skupština nove Lokalne akcijske grupe (LAG) na području Dubrovačko neretvanske županije.

Na skupštini su sudjelovali predstavnici jedinica lokalne samouprave uz ostale predstavnike javnog sektora te predstavnici civilnog i gospodarskog sektora koji su ujedno postali i članovi novog LAG-a. Skupštinu je vodio Perica Pušić, predstavnik Općine Konavle, a uvodnu riječ je imala Franica Miloš, predstavnica Regionalne agencije DUNEA.

Odlučeno je tako da će ime novog LAG-a biti Dubrovačka traversa, te su izabrani Upravni i Nadzorni odbor Udruge. Sjedište novog LAG-a bit će na Grudi, u Konavlima. Predsjednikom  je imenovan gospodarstvenik Luko Musladin s područja Grada Dubrovnika, a za likvidatora je izabrana Marija Milković iz Općine Konavle.

Lokalna akcijska grupa (LAG) je lokalno partnerstvo privatnog, javnog i civilnog sektora. LAG-ovi su originalan i važan dio LEADER pristupa. Zadatak im je izrada lokalnih razvojnih strategija te usmjeravanje i praćenje njihove provedbe.

LEADER pristup je inicijativa koju je 1990. započela Europska komisija kako bi se poboljšao razvojni potencijal ruralnih područja. Načela LEADER pristupa su: pristup odozdo prema gore, pristup temeljen na osobitostima područja, uspostavljanje lokalnog partnerstva, integrirana i višesektorska LRS, umrežavanje, inovativnost i suradnja.  LAG-ovi u Republici Hrvatskoj u financijskoj perspektivi 2014 – 2020 obuhvaćaju oko 2,5 milijuna stanovnika (57% stanovništva RH) i pokrivaju 90% ukupne površine RH.

Grad Dubrovnik

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.