3 min. čitanja

U Dubrovniku kreće treća sezona CRO Melges 24 Cupa, najjačeg hrvatskog jedriličarskog natjecanja

U Dubrovniku kreće treća sezona CRO Melges 24 Cupa, najjačeg hrvatskog jedriličarskog natjecanja
Foto: CRO Melges

DUBROVNIK - Treću godinu zaredom najjače hrvatsko jedriličarsko natjecanje stiže u Dubrovnik. CRO Melges 24 Cup ovaj vikend sezonu otvara na jugu Hrvatske s impresivnom flotom u kojoj se nalaze osvajači medalja, olimpijci te brojni sjajni jedriličari i novi talentirani klinci. Na startu Dubrovnik CRO Melges 24 Cupa naći će se deset posada koje prevodi pobjednik serije CRO Melges 24 Cupa – Universitas Nova za čijim se kormilom nalazi Ivan Kljaković Gašpić te Mataran 24 s Antom Boticom koji je lani osvojio europski i hrvatski naslov.

Prošla je godina sa sedam održanih regata na kojima je ukupno nastupilo čak 38 posada bila pokazatelj kako Melges klasa na Jadranu grabi velikim koracima naprijed, a natjecanja u one design klasi imaju sve više poklonika. Za ovu je godinu planirano također sedam regata koje će se održati diljem obale, od Opatije do Dubrovnika, uz partnerstvo Angeline Yacht Chartera, Sailing Pointa, North Sailsa, One Sailsa i Digitalnog akvarija.

Foto: CRO Melges

'Lani smo svi u floti lovili Panjića i Luku Šangulina, a ove godine tu ulogu preuzima Universitas Nova. Posada je ostala na okupu, što je vrlo bitna stavka, a nadam se da ćemo već na startu u Dubrovniku konkurirati za najviše pozicije', smatra aktualni pobjednik 'hrvatske jedriličarske Lige prvaka' Ivan Kljaković Gašpić.

U svom impresivnom jedriličarskom CV-ju Karlo Kuret se može pohvaliti s četiri nastupa na Olimpijskim igrama, jedrenjem u prestižnom America's Cupu, ali i pobjedom u Dubrovniku 2021. kada je bio za kormilom Iggyja. Ove godine Splićanin nastupa s jedrilicom Point One, uz jednako visoke ambicije.

Foto: CRO Melges

- Na kraju prošle sezone naprijed su malo pobjegli Universitas Nova, Mataran 24, Panjić i Razjaren. Zadatak je uhvatiti priključak s njima i ovdje se boriti za postolje - najavljuje Stjepan Vitaljić, jedan od najboljih hrvatskih jedriličara u dvobojskom jedrenju koji jedri s Karlom Kuretom.

Bogatstvo CRO Melges 24 Cupa su tzv. Corinthian posade ili amateri koji se natječu uz bok najboljim hrvatskim jedriličarima. Ta otvorenost klase prema novim članovima razlog je izrazite popularnosti Melgesa na Jadranu, a flota koja trenutačno ima preko 20 brodova jedna je od najbrojnijih u svijetu.

Foto: CRO Melges

- San je zajedriti s jedriličarskim markama poput Ivana Kljakovića Gašpića, Karla Kureta, Tome Bašića i mnogih drugih. To je najljepša priča CRO Melges 24 Cupa koji i nama amaterima omogućava borbu s vrhunskim imenima, Nadamo se da će nam se u budućnosti pridružiti još ljudi koji vole more i jedrenje - pojasnio je Borna Urban koji u Dubrovnik dolazi s jedrilicom Orage.

Jedriličarski klub Orsan u 2023. navršava velikih 90 godina postojanja, a organizacija regate CRO Melges 24 Cupa samo je još jedna potvrda kako u klubu žele promovirati vrhunsko sportsko jedrenje.

Foto: CRO Melges

- Melges 24 trenutačno je najjača jedriličarska priča na našem Jadranu, a mi u Orsanu volimo poduprijeti sve lijepe stvari koje se događaju u našem sportu. Dubrovnik je sjajno mjesto za jedrenje, što pokazuje i lista imena koje su došle kod nas na regatu - ispričao je Ivo Kvestić koji će boje Dubrovčana braniti na Melgesu 24 zvanom Lero.

Dubrovnik CRO Melges 24 Cup održava se u subotu i nedjelju, a u planu je ukupno šest jedrenja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.