2 min. čitanja

U dolini Neretve gradit će se prve vjetro-orgulje na svijetu

PLOČE/ROGOTIN – Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić potpisao je  ugovore o partnerstvu u provedbi projekta ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”. Vrijednost projekta je 14 milijuna kuna, a od toga EU financira 10 milijuna kuna, izvijestili su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Župan Dobroslavić ovom prilikom je istaknuo kako će provedbom ovog projekta područje doline Neretve dobiti nove vrijednosti u vidu turističko-edukativnih i kulturnih sadržaja.
U sklopu projekta radit će se ukupno devet zahvata i to uređenje posjetiteljskog centra i planinarskog doma – rekonstrukcija škole u Baćini, uređenje izložbenog prostora – postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju“ Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, uređenje edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu, uređenje promatračnice za bioraznolikost na Baćinskim jezerima, uređenje tematskih staza na Baćinskim jezerima – postavljanje informativnih ploča, uređenje pješačkih staza kroz značajni krajobraz predolac-Šibenica, uređenje edu-eko vrta u sklopu OŠ fra Ante Gnječa u Staševici, uređenje edu-eko dječjeg igrališta u Otrić-Seocima te nabava i postavljanje opreme i sustava tehničke zaštite.

Photo: Boris Kačan

U sklopu uređenja edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu izgradit će se i prve vjetro-orgulje u svijetu.

Neki od problema koje će se obuhvatiti aktivnostima projekta su nedovoljno valorizirana prirodna baština doline Neretve; nedostatak inovativnih i kvalitetnih turističkih sadržaja; nedostatak turističkih proizvoda i sadržaja atrakcija prirodne baštine; nedostatak edukativnih sadržaja i obrazovnih kapaciteta na temu zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000; neučinkovito upravljanje lokalitetima prirodne baštine; neadekvatno korišten prirodni kapital doline Neretve.

Glavni cilj je stvoriti kritičnu masu zaokruženih edukativnih ekoturističkih kompleksa, sadržaja i objekata na projektnom području u svrhu zoniranja doline Neretve kao jedinstvenog ekoturističkog područja međunarodne važnosti. Projektom se također želi diversificirati postojeća turistička ponuda s naglaskom na ekoturizam i sadržaje specifične za područje doline Neretve što će rezultirati produženjem turističke sezone, povećanjem broja noćenja i posjetitelja te ujedno omogućiti rast gospodarstva i sprječavanje depopulacije.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a partneri su Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Grad Metković i Grad Ploče.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.