2 min. čitanja

U Divuljama provedeno osposobljavanja vatrogasaca za spašavanje iz ruševina

U Divuljama provedeno osposobljavanja vatrogasaca za spašavanje iz ruševina
Foto: HVZ

Hrvatska vatrogasna zajednica je organizirala od 5. do 16. veljače 2024. u prostorijama Intervencijske vatrogasne postrojbe u Divuljama osposobljavanje novih pripadnika specijalističkog modula za spašavanje iz ruševina.

U osposobljavanju je sudjelovalo 18 polaznika iz IVP-ova: Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik, te 2 pripadnika JVP Sinj i DVD Split koji su članovi K9 vatrogasnog tima s potražnim psima.Program osposobljavanja za spašavanje iz ruševina se sastojao od teorijskog i praktičnog dijela (ukupno 80 školskih sati). Teoretski dio osposobljavanja održan je u prostorijama IVP-a Split, a praktični dio na području vježbališnog poligona u Divuljama.

Nakon provedenog osposobljavanja kojeg su održali instruktori Hrvatske vatrogasne zajednice (Tomislav Pavlinović, Dunja Radauš, Nened Živanović, Petar Perišić, Jakov Božiković i Josip Bitunjac), polaznici su stekli znanja i vještine potrebne za timski rad na intervencijama spašavanje unesrećenih iz ruševina.

Posebno zanimljiv dio osposobljavanja je bila noćna vježba koja je trajala sedam sati. Vježba je obuhvaćala sve dotad naučene tehnike spašavanja koje su polaznici stekli tijekom dvotjednog osposobljavanja. Na vježbi su se koristili uređaji za pretraživanje i pronalaženje zatrpanih osoba, zračni jastuci za podizanje tereta, uređaji za povlačenje tereta, kružne pile za rezanje betona i čelika, hidraulični i metalni podupirači, motorne pile, drvena građa, radni alati, agregati, uređaji za rasvjetu i ostali oprema koja se nalaze na tehničkom vatrogasnom vozilu.

U noćnim uvjetima vježba je obuhvaćala sve elemente tijeka intervencije spašavanja unesrećenih osoba iz urušenog objekta: dojava, izviđanje i pretraživanje objekta, izrada raznih vrsta drvenih podupirača sa svrhom osiguranja oštećenja na građevini, pretraživanje ruševina pomoću ekipe s psima, korištenje uređaja vibrafona i vibraskopa, te spašavanje unesrećenih odgovarajućom metodom spašavanja. Po završetku vježbe polaznici su naučili označavati urušeni objekt prema standardima INSARAG označavanja.

Na kraju osposobljavanja održana je pismena provjera znanja koju su uspješno položili svi polaznici. Predsjednik povjerenstva, instruktor Tomislav Pavlinović zahvalio se polaznicima na pristupu i zalaganju tijekom proteklih deset dana.

A.M.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.