1 min. čitanja

U Cordobi održan neformalni sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva

U Cordobi održan neformalni sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Kraljevina Španjolska koja u drugoj polovici 2023. godine predsjeda Vijećem Europske unije bila je domaćin neformalnog sastanka ministara poljoprivrede i ribarstva koji se održavao od 3. do 5. rujna u Cordobi. Hrvatsko izaslanstvo je predvodila ministrica Marija Vučković.

Predsjedništvo je za ministarski sastanak pripremilo raspravni dokument na temu novih tehnologija za održiviju i otporniju poljoprivredu u kojem je istaknulo ulogu koju će tehnologije imati u tranziciji prema održivijem i produktivnijem modelu poljoprivrednog sektora, prilagođenom izazovu klimatskih promjena.

Ministri su pozdravili potrebu pronalaska rješenja za klimatske izazove i istaknuli važnost ulaganja u istraživanja i inovacije u tom području i naglasili nužnost prijenosa znanja i tehnoloških napredaka na primarne proizvođače, pogotovo mala i srednja gospodarstva. Složni su da su potrebna inovativna rješenja koja će povećati produktivnost uz zadržavanje visoke zelene ambicije i održivosti no pozvali su na suradnju sa svim dionicima opskrbnog lanca i transparentnost prema potrošačima.

Ministrica Vučković tom je prilikom istaknula nužnost zadržavanja povjerenja javnosti i potrošača te pozvala na donošenje odluka temeljenih na analizama i znanstvenim podlogama.

- Zelena i digitalna transformacija su komplementarne i zajedno trebaju donijeti pomicanje europske poljoprivrede u smjeru veće održivosti. Posebna je odgovornost Zajedničke poljoprivredne politike da predloži mehanizme i smjerove ove dvostruke transformacije na način koji ne smanjuje konkurentnost poljoprivrede država članica i EU u cjelini i doprinosi jednom od najvažnijih i najplemenitijih ciljeva svih javnih politika – smanjivanju gladi u svijetu. Važnost modernizacije poljoprivrede i ruralnih područja prepoznali smo i kroz reformiranu Zajedničku poljoprivrednu politiku, gdje smo naglasak također stavili na istraživanja i razvoj uz poticanje razmjene znanja i daljnjeg osposobljavanja poljoprivrednika. Istraživanje i razvoj trebaju biti primjenjivi u kratkom roku, dostupni svakom poljoprivredniku, a pokrivenost širokopojasnim internetom mora biti prioritet ulaganja u ruralna područja. Podržavamo namjeru da Europska unija napreduje u razvoju novih tehnologija i modernizaciji kako bi osigurala svoju stratešku autonomiju u sektoru hrane - istaknula je ministrica Vučković u Cordobi.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.