2 min. čitanja

U četvrtak u Zadru otvaranje izložbe fotografija 'Rovinj u tišini svakodnevne ljepote'

U četvrtak u Zadru otvaranje izložbe fotografija 'Rovinj u tišini svakodnevne ljepote'
Foto: Narodni muzej Zadar / Ilustracija

ZADAR - Narodni muzej Zadar poziva na otvorenje izložbe 'Rovinj u tišini svakodnevne ljepote' autora Miljenka Domijana u četvrtak, 19. siječnja 2023. godine s početkom u 19 sati u Gradskoj loži.

- Rovinj svojom jedinstvenom i fascinantnom siluetom očarava svakoga tko ga promatra i prilazi mu. No, grad svoju pravu dušu otkriva kada uđete u njegovu povijesnu jezgru - navodi se na stranicama Narodnog muzeja Zadar.

Brojne vanjske stepenice, stubišta, balkoni, arkade, unutarnja dvorišta, calli, slijepe ulice, pločnici, terase, krovne terase, potkrovlja mnogi chiaroscuro efekti kiparskih ukrasa portala, prozora, balkona i vijenca predstavljaju osebujno i izrazito obilježje rovinjskog urbanog tkiva.

- Ovi evokativni rovinjski scenariji Miljenka Domijana, rezultat su vrlo pozornog fotografskog oka koji nas u svojim sjajnim snimkama može natjerati da ponovno proživimo istinske osjećaje i emocije koje jedna povijesna jezgra poput rovinjske zna i može pobuditi, svjedoče da je tišina često, kao u rovinjskom primjeru, sinonim za ljepotu - opisao je o Domjanove fotografije u uvodniku kataloga Marino Budicin.

Miljenko Domijan rođen je u Rabu 1946. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Rijeci likovnu umjetnost i potom povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zadru.

Početkom 70-ih radi u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zadru, a 1977. imenovan je ravnateljem. Sredinom 90-ih imenovan je glavnim konzervatorom u Republici Hrvatskoj.

Za svoj rad nagrađen je brojnim priznanjima, a 2012. godine dodijeljena mu je Nagrada za životno djelo Vicko Andrić. Dosad je održao desetak samostalnih izložaba.

Narodni muzej Zadar poziva također na otvorenje izložbe 'Fotografije, znakovlje i odore iz Domovinskog rata' u petak, 20. siječnja s početkom u 12 sati u dvoranama u prizemlju Kneževe palače. Izložba je organizirana povodom obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Izložba povodom 150. obljetnice pobjede Narodne stranke u Šibeniku
ŠIBENIK - “Preporođeni Šibenik – 150. obljetnica pobjede Narodne stranke u Šibeniku 1872./1873.” - naziv je izložbe koju će u Muzeju grada Šibenika (dvorani za povremene izložbe) u subotu, 14. siječnja 2023., s početkom u 12 sati, otvoriti Željko Burić, gradonačelnik Šibenika. Izložba je dio prog…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.